BITKA ZA VARŠAVSKU

Josipović: Policija mora dokazati da nije pretjerala

 Goran Šebelić/CROPIX

ZAGREB - Izabrani predsjednik Republike Ivo Josipović osudio je akciju policije u Varšavskoj. U pravnički odmjerenom priopćenju Josipović je doveo u pitanje je li ona bila odgovarajuća reakcija na prosvjede građana protiv Horvatinčićevog Cvjetnog prolaza.

- Pravo na slobodu izražavanja mišljenja i pravo na mirne prosvjede sastavni su dio demokracije zajamčene Ustavom Republike Hrvatske. Ako prosvjed narušava javni red i mir ili šteti zakonitim interesima trećih, intervencija državnih tijela mora biti razmjerna u odnosu na moguću opasnost koju izaziva prosvjed. Intervencija koja se dogodila u Varšavskoj ulici dovodi u pitanje načelo razmjernosti opsegom prisile koja je uporabljena prema građanima - stoji u priopćenju.

Izabrani predsjednik također je izjavio kako očekuje da policija hrvatskoj javnosti i nadležnim državnim tijelima objasni opravdanost primjene prisile i uhićenje 23 građana zbog otpora četvorice prosvjednika.

- Prosvjedi građana povodom radova u Varšavskoj ulici i njihovi argumenti čine potrebnim da nadležna tijela Grada Zagreba te nadležna inspekcijska tijela ponovo ispitaju cijeli predmet koji je povod nemilom događaju i da o svojim nalazima detaljno izvijeste javnos - zaključio je Josipović koji je svoj stav o oveme iznio i na svom Facebook profilu.

Za ili protiv izgradnje Cvjetnog prolaza rasprava je koja se vodi i na Facebook stranici Jutarnjeg lista . Uključite se i dajte svoje mišljenje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. kolovoz 2024 14:43