BURNO U SABORU

Jovanović (SDP): Vrh HDZ-a je kriminalna organizacija!, Šeks (HDZ): Dosta!, Dosta! Dosta!

Predsjednik SDP-a Zoran Milanović ogradio se od istupa Mirele Holy koja je rekla 'da bi zatvorili poglavlje o pravosuđu, morat ćemo zatvoriti pola Vlade'
 Dabor Pongračić/CROPIX

ZAGREB - Nakon što je oproba više od dva sata zasipala premijerku i njezinu Vladu optužbama da se o njezinom radu “Čita samo u crnim kronikama”, te da bi pola Vlade trebalo završiti u zatvoru HDZ-ovci su se “digli na noge”.

Nezadovoljni očigledno i time što u zaštitu Vlade i Jadranke Kosor nije stao predsjednik Sabora Luka Bebić podijelivši opomene, Klub HDZ-a zatražio je pauzu.

'Da bi zatvorili poglavlje o pravosuđu, morat ćemo zatvoriti pola Vlade'

- Meni je u 20 godina ovo najtužniji dan u Saboru jer smo morali tražiti pauzu zato što umjesto postavljanja pitanja vrijeđate Vladu i ministre. Nadam se da kada ste rekli kako bi trebalo zatvoriti pola Vlade niste mislili ozbiljno jer bi to značilo da želite od sabornice napraviti sudnicu kao što je bila prije 20 godina kada su se u njoj donosile presude I uništavale sudbine - naglasio je predsjednik Kluba HDZ-a Andrija Hebrang koji je apelirao na oporbu da se suzdrži od teških riječi.

No, i od predsjednika Sabora i svog stranačkog kolege tražili su da se drži Poslovnika i opomenama kažnjava vrijeđanja.

- Predsjedniče Sabora, molim Vas primjenjujte Članak 214. Poslovnika - poručio je Hebrang.

Bebić je naime, vrlo strpljivo vodio aktulac te unatoč optužbama iz redova oporbe nije podijelio niti jednu opomenu zbog čega je u jednom trenutku zaslužio i pljesak zastupnika najveće oporbene stranke. Na traženje HDZ-ovca Frane Matušića da SDP-ovkama Mireli Holy i Romani Jeković izrekne opomenu, Bebić to nije učinio već je nastavio apelirati da se ne vrijeđa.

- Vrijeđanje ne, ali iznošenje politčkog stava, da - tumačio je Bebić zbog čega mu je premijerka uputila prijekoran pogled.

Tek nakon pauze HDZ-a Bebić je oporbi najavio da će biti oštriji.

- Cijelo vrijeme se trudim da se ne iznose teške kvalifikacije i da se politički stav iznosi bez uvreda. No, vi to zloupotrebljavate pa ću ubuduće na svaku uvredu intervenirati - najavio je Bebić.

Istodobno, i u SDP-u su malo spustili loptu. Predsjednik SDP-a Zoran Milanović ogradio se od istupa Mirele Holy, ali i apelirao na demokratski dijalog i iznošenje mišljenja.

- To što je ustvrdila Mirela Holy je grubo, ali je u demokracijama je to igra riječi. Nitko ne misli da je polovici Vlade mjesto u zatvoru, ali Polančec je bio u pritvoru. No, ako vas to vrijeđa, onda mogu reći da smo pretjerali. Ali sve drugi naši istupi su normalni politički diskurs - ustvrdio je Milanović podsjećajući kako se HDZ postavio oko SDP-ovog načelnika općine Mljet optuživši ga za malverzacije sa zemljištem.

- Ako ne vidite plast u svome oku, ne tražite iglu u tuđem - poručio je Milanović vladajućima.

A međusobno optuživanje oporbe i HDZ-a kulminiralo je nakon što HNS-ovac Goran Beus Richemberg pitao ministra Šukera da li je znao što je od 2007. godine radio njegov državni tajnik, šef Carine Mladen Barišić kojeg je HDZ smijenio sam mjesta rizničara. Ministar Šuker je umjesto odgovora uzvratio:

- Vi u svom tradicionalnom stilu volite optuživati, podmetati i suditi. To je vaša politička retorika. Postavljate mi pitanja o nečemu za što Barišić nije službeno optužen. Kada i ako bude optužen sve će se znati - rekao je Šuker koji je Beusu Richembergu kao uzvrati udarac izvukao kako tvrdi, zapošljavanje u vrtiću narkodilera osuđenog u Sloveniji.

- Vi ste tada bili dogradonačelnik, a vaša supruga predsjednica upravnog vijeća vrtića - kaže Šuker.

Beus Richemberg ocijenio je kako ministar namjerno izbjegava odgovor.

- Jer kada biste rekli da znate što je radio Barišić bili biste suučesnik, a kada biste rekli da ne znate priznali bi da ne znate što Vam rade suradnici - naglasio je HNS-ovac.

Nakon što je tri sata bio strpljiv prema zastupnicima nepodijelivši niti jednu opomenu, predsjednik Sabora Luka Bebić odlučio je uvesti reda i zauzdati oporbu.

- Ne može se više ovako raditi u ovom Saboru. Što se Vas tiče što je neka stranka smijenila blagajnika?! To će riješiti državni organi, a vi niste niti državni odvjetnik niti USKOK - odrezao je Bebić prema Beusu Richembergu.

Zaredale optužbe na račun premijerke i njihove stranke “digle su na noge” i Klub HDZ-a koji je zatražio pauzu.

Šeks: HDZ zločinačka organizacija? Dosta!

Željko Jovanović (SDP) pitao je Jadranku Kosor hoće li dati ostavku pokaže li se da je Damir Polančec kriv. Premijerka je rekla da neće dati ostavku te da će još više ustrajati na istragama.

Jovanović je uzvratio izjavivši da je Polančecovo svjedočenje dokaz da je vrh HDZ-a kriminalna organizacija. Na to su mu počeli dobacivati zastupnici HDZ-a, a Vladimir Šeks mu je nekoliko puta glasno rekao 'Dosta!'.

- Izustiti za ovom govornicom da je HDZ kriminalna organizacija to je uvreda i kleveta. Vi ste uvrijedili 220.000 članova HDZ-a i javnost. Žalosno i tužno gospodine Jovanoviću - rekao je Šeks i dodao da je najmanje što može učiniti dati mu opomenu.





Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 13:09