TRAGEDIJA NA LOŠINJU

Jutarnji doznaje: obitelji pomoraca stradalih na Lošinju podnijele tužbe, evo koliko novca traže

Tužbe su podnesene nakon što se Jadrolinija višestruko oglušila na dopise da im isplati naknade kakve im pripadaju po zakonu

Boško Kostović, Denis Šarić i Marko Topić

Obitelji trojice poginulih članova posade trajekta Lastovo koji su 11. kolovoza smrtno stradali u Malom Lošinju podnijele su tužbe za naknadu štete i ukupno traže 568.100 eura na ime štete iz radnog odnosa.

Tužbe je u ime triju obitelji pred općinskim sudovima u Splitu i Zadru podnio odvjetnik dr. sc. Šime Savić, koji nam je potvrdio da je navedene tužbe podnio nakon što se Jadrolinija višestruko oglušila na dopise da im isplati naknade kakve im pripadaju po zakonu, a ne nekakve pomoći.

Članovi obitelji poginulog vođe stroja Boška Kostovića i kormilara Marka Topića traže po 228.800 eura na ime naknade štete iz radnog odnosa, dok obitelj trećeg poginulog, kormilara Denisa Šarića, na ime naknade štete iz radnog odnosa traži 100.800 eura.

U tužbi se navodi da je članove obitelji Boška Kostovića - a to su supruga, dvije kćeri, sin i majka - njegova smrt teško pogodila i zbog toga traže naknadu za neimovinsku i imovinsku štetu te Jadroliniju smatraju odgovornom za tragediju. Imovinsku štetu traže zbog troškova vijenaca i crnine, a neimovinsku na ime pravične i novčane naknade zbog nastalih duševnih boli zbog smrti bliske osobe.

Supruga poginulog Kostovića traži 50.700 eura, dvije kćeri i sin po 45.700 eura, a majka 50.700 eura. Za vijence svaki član obitelji traži po 300 eura i još 400 eura za troškove crnine.

I članovi obitelji stradalog kormilara Marka Topića traže 228.800 eura na ime naknade štete iz radnog odnosa. Njegova majka traži 50.000 eura, kao i dvojica sinova, dok sestra traži 16.000 eura, a i oni traže isti iznos za vijence i crninu. S obzirom na to da je jedan sin stradalog Topića maloljetan, tužbom se traži mjesečna renta od 600 eura s osnove izgubljenog uzdržavanja od 12. kolovoza pa sve dok za to postoji potreba.

Obitelj poginulog kormilara Denisa Šarića - majka, sestra i dvojica braće - traže ukupno 100.000 eura; majka 50.000, a sestre i braća po 16.000 eura, dok i oni traže paušal od 300 i 400 eura na ime troškova svijeća, vijenaca i crnine.

Odvjetnik Savić u svim tužbama predlaže da se na sudu ispitaju tužitelji te napominje da su se svi oni obratili Jadroliniji s odštetnim zahtjevom za mirno rješenje spora, a kad do toga nije došlo, podnijeli su tužbe. O njima će odlučivati sudovi u Splitu i Zadru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. listopad 2024 18:09