IZ AFGANISTANA KREŠIMIR ŽABEC

JUTARNJI S KOLINDOM U KABULU ‘Želim da hrvatski specijalci obuče što više žena vojnika’

Hrvatski vojnici potpuno će samostalno voditi obuku i biti zaduženi za cjelokupni proces obuke i mentoriranja, što dosad nikad nije bio slučaj

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović danas se u zapovjedništvu misije “Resolute Support” (Odlučna potpora) u Kabulu susrela sa 24 pripadnika hrvatskog vojnog kontingenta koji će sljedećih mjeseci obučavati specijalne snage afganistanske vojne policije.

U sastavu te postrojbe u najvećoj su mjeri pripadnici Zapovjedništva specijalnih snaga, bivše Bojne za specijalna djelovanja. Hrvatski vojnici potpuno će samostalno voditi obuku i biti zaduženi za cjelokupni proces obuke i mentoriranja, što dosad nikad nije bio slučaj. Prema riječima načelnika Glavnog stožera generala Drage Lovrića, u ovom trenutku hrvatski vojnici u Afganistanu provode dvije najvažnije vrste obuke afganistanskih vojnika - obuku specijalnih snaga afganistanske vojne policije i obuku njihovih pilota za transportne helikoptere.

Preuzimanje obuke afganistanskih specijalaca posebno cijene Sjedinjene Američke Države koje će Hrvatskoj vojsci donirati specijalne opreme u vrijednosti oko 10 milijuna dolara. Hrvatski mentori u kampu u Kabulu bit će smješteni zajedno s afganistanskim vojnicima. No, za razliku od prije, naši vojnici kao mentori neće više odlaziti u borbene i druge zadaće sa svojim afganistanskim učenicima. Za razliku od njih, vojnici koji obučavaju afganistanske pilote na helikopterima Mi8 s afganistanskim vojnicima lete po potrebi i prema Jalalabadu.

Predsjednica i vrhovna zapovjednica u svom je obraćanju našim vojnicima posebno istaknula njihov doprinos u izgradnji mira u Afganistanu. Poručila je da su i predsjednik i premijer Afganistana posebno nahvalili stručnost i kvalitetu hrvatskih vojnika. Istaknula je potrebu da se u obuku uključi što više žena i da žene koje su prošle obuku ne budu marginalizirane već da sudjeluju u operacijama, upravljaju helikopterima, avionima...

Prema njenom mišljenju, situacija je u Afganistanu danas puno bolja nego ranijih godina kada je posjećivala ovu zemlju. Ipak, nije mogla zaobići činjenicu da se situacija u zemlji nakon smanjenja broja savezničkih snaga znatno pogoršala. Talibani izvode sve veći broj napada, pa čak i na sjeveru zemlje, gdje je ranije bilo mirno. Predsjednica je zato posebno istaknula važnost obuke koju provode hrvatski vojnici, koja će omogućiti što brže osposobljavanje afganistanskih vojnika. Tijekom razgovora željela je čuti osobna iskustva vojnika koji su u misiji te ju je zanimalo kako provode slobodno vrijeme. Vojnici su joj rekli da su pozitivno iznenađeni odnosom afganistanskih vojnika prema obuci i da pokazuju veliku želju za učenjem.

Na sastanak s vojnicima stigla je odjevena u maskirnu odoru, a na lijevoj strani imala je istaknutu oznaku vrhovne zapovjednice.

“To je oznaka vrhovne zapovjednice u ratu i miru”, uz širok osmijeh poručila je predsjednica. Nakon završetka službenog dijela sastanka vojnici su redom tražili selfie s predsjednicom, što je ona strpljivo odradila. U sjedištu misije “Odlučna potpora” u Kabulu smještena je i vatrogasna postrojba iz Sarajeva te djelatnici tvrtke AMK 9, također iz Bosne i Hercegovine, koji rade na poslovima osiguranja kampa. Predsjednica ih je posjetila, a domaćini su je počastili svježe pečenim palačinkama.

K. Grabar-Kitarović jučer se u Kabulu sastala i sa zapovjednikom operacije “Odlučna potpora” generalom Johnom F. Campbellom. U razgovoru je još jednom posebno naglašena profesionalnost i kvaliteta hrvatskih vojnika u obavljanju zadaća. Nakon toga je hrvatsko izaslanstvo američkim transportnim vojnim zrakoplovom Hercules odletjelo u Mazar-e Sharif, gdje je sletjelo u ranim poslijepodnevnim satima. U Mazar-e Sharifu smještena je glavnina hrvatskih snaga u Afganistanu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 11:21