POTRAGA ZA POLITIČKIM KONSENZUSOM

KAKO ĆE SE RASPLESTI DRAMA OKO PIRANGATEA? Otkrivamo dva moguća scenarija za arbitražu

Odluku bi Vlada trebala donijeti u četvrtak, a Sabor bi je potvrdio istog dana u poslijepodnevnim satima
 CROPIX

Idući tjedan pred Vladom i Saborom dva su velika testa: donošenje odluke vezane uz sudbinu Sporazuma o arbitraži i postizanje konsenzusa između parlamentarnih stranaka o tom pitanju. Prošlog tjedna, obilježenog snimkom razgovora slovenskog arbitražnog suca Jerneja Sekoleca i slovenske agentice pred sudom Simone Drenik, hrvatska šefica diplomacije Vesna Pusić najavila je mogućnost raskida arbitražnog Sporazuma iz 2009., a najjača oporbena stranka, HDZ, istaknula ga je kao jedino rješenje.

Pred izlaznim vratima

Iako je gotovo izvjesno da je Hrvatska tik pred izlaznim vratima iz arbitražnog sporazuma, već bi u ponedjeljak nakon Milanovićeva sastanka s predstavnicima parlamentarnih klubova trebalo bi biti jasnije hoće li se taj izlazak dogoditi u jednom ili više koraka.

Hrvatska, naime, ima opciju da već idući tjedan posegne za radikalnim rješenjem - donese odluku o raskidu Sporazuma o arbitraži koji su u studenom 2009. sklopili premijeri Jadranka Kosor i Borut Pahor.

Druga je opcija da se do tog, krajnjeg cilja, kojem su nakon prošlotjednog preslušavanja kompromitirajućih snimki skloni i vladajući i oporba, dođe u više koraka - u prvom bi Sabor na izvanrednom zasjedanju zakazanom za idući tjedan donio odluku o zamrzavanju arbitraže, u drugom bi hrvatski sudac u u arbitražnom sudu Budislav Vukas podnio ostavku, a u trećem bi Sabor, na prijedlog Vlade donio odluku o raskidu Sporazuma o arbitraži. Uoči tjedna ključnog za sudbinu arbitražnog sporazuma, dvojba je samo treba li ga raskinuti odlučno u jednom potezu ili u nekoliko koraka. Budući da je Vlada u petak zatražila očitovanje Arbitražnog suda o neugodnim činjenicama koje su o njegovu radu isplivale, u Vladi očekuju da će se on o njima izjasniti vrlo brzo, možda već do sredine idućeg tjedna.

Premijer Milanović u ponedjeljak će, prema svemu sudeći, pred predstavnike parlamentarnih stranaka doći s prijedlogom zaključaka koje će Vlada predložiti Saboru i vidjeti može li se o njima postići konsenzus. Konačni izgled prijedloga za koji će Vlada u srijedu od Sabora zatražiti podršku ovisit će o ishodu konzultacija s predstavnicima saborskih klubova najavljenih za ponedjeljak.

Dva ili tri koraka?

Kakav god zaključak Sabor idućeg tjedna donio - o zamrzavanju arbitražnog procesa ili najradikalniji, o raskidu Sporazuma o arbitraži - Sabor će ga, kako doznajemo od izvora bliskih Vladi, donijeti tijekom dvodnevnoga izvanrednog zasjedanja. U srijedu bi Sabor trebao raspraviti novonastalu situaciju i donijeti zaključak kojim se Vladu poziva da donese odluku. Vlada bi dan kasnije, na redovitoj sjednici u četvrtak, trebala donijeti odluku. Već u četvrtak poslijepodne Sabor bi, ako se postigne konsenzus političkih stranaka, Vladinu odluku trebao potvrditi.

- U ovom je trenutku manje važno hoće li se do raskida Sporazuma o arbitraži doći u tri, dva ili u jednom koraku. Bez obzira na odluku koju će Sabor idućeg tjedna izglasati, najvažnije je da se o njoj postigne konsenzus svih parlamentarnih stranaka - rekao nam je izvor iz SDP-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 12:46