NAŠI HEROJI

Kako se 450 vatrogasaca junački borilo s vatrenom stihijom kod Žrnovnice: ‘Presjekli su požar‘

Vatrogasci su uspjeli obraniti sve objekte. Opožareno je oko 700 hektara šume i niskog raslinja
 Duje Klarić/Cropix

Nakon jednog udarca groma u ponedjeljak nakon 22.30 sati koji je izazvao požar u okolici Splita, preciznije na području Žrnovnice, poslije kojeg se dogodilo još nekoliko udara praćenih kišom, uslijedila je još jedna herojska bitka vatrogasaca. Unatoč kiši koja je nakratko omogućila predah od sparina, vatra se vrlo brzo razbuktala te tijekom utorka zahvatila i Donje Sitno te područje Gornje Podstrane, a ona s Peruna proširila se sve do Barbarića, s time da mira nije bilo ni kod Dugopolja i Trogira na Vilajici.

image
Božidar Vukičević/Cropix

Potpomognuta, nažalost, maestralom koji je neumorno puhao, vatrena stihija, koju su objektivima zabilježili i fotoreporteri naše fotoagencije Cropix, užasnula je cijelu zemlju. Jer buktinja je došla i do samih kuća, stvorivši filmske scene pakla na zemlji na lokacijama gdje su, na sreću, izgorjeli samo trava, nisko raslinje i šuma.

image
Duje Klarić/Cropix

Policija je za tu (ne)priliku zatvorila mnogobrojne dionice kako bi se nadljudskom borbom gotovo 450 vatrogasaca koji su pristigli ponovno iz svih dijelova Hrvatske buktinja što brže, što uspješnije i bez tragičnih posljedica stavila pod kontrolu. S prvim zrakama jutarnjeg sunca vatrogasci su dobili i pomoć iz zraka - na intervenciju su ponovno poslana i dva kanadera.

image
Božidar Vukičević/Cropix

Međutim, tri su vatrogasca, prema posljednjim informacijama, tijekom gašenja požara lakše ozlijeđena - jedan je uganuo koljeno, drugi ima manju ozljedu oka, a treći je uganuo nogu.

- Iza vatrogasaca teška je noć. Požar se probio do Podstrane i Donjeg Sitnog, ali vatrogasci su uspjeli obraniti sve objekte. U ovom trenutku nema otvorene vatre i provodi se sanacija opožarenih dijelova te su uvedene nove vatrogasna snage, a od jutra djeluju i dva kanadera.

Hvala građanima koji su pomagali i molimo sve da se i dalje pridržavaju uputa nadležnih službi dok god požar ne bude u potpunosti ugašen - rekao je Slavko Tucaković, glavni vatrogasni zapovjednik. Dodao je da su vatrogasci, njih oko 250, cijelu noć uspješno branili kuće i presjekli požar.

- Obranio se i dio prema Podstrani. Ljudi su pješke otišli na vrh brda i presjekli požar, a presječena je i fronta prema Lolićima - pojasnio je.

image
Božidar Vukičević/Cropix

Njegove su riječi ipak samo djelomična utjeha stanovnicima mjesta obavijenih dimom i smradom, koji i dalje strahuju.

- U noći na utorak požari su počeli divljati, pa su se vatrogasne sirene u daljini čule svako malo. Nismo mislili da će vatra uspjeti pobijediti kišu. I sve dok se po medijima nisu počele objavljivati prve fotografije požara, nismo ni pomišljali da je u blizini opet toliki užas. Vidimo da je dosta gorjelo na nepristupačnim terenima i vatri kao da se ne nazire kraj.

image

U požaru je stradala lisica

Božidar Vukičević/Cropix

Noć je neprospavana iza svih stanovnika splitske okolice jer nikad ne znaš kada će promijeniti smjer. U svemu ovome, iskreno, tješi činjenica da požar nije podmetnut - kaže nam jedna stanovnica Žrnovnice, koja zbog blokade ulica u srijedu ujutro nije stigla na posao.

Neki od zabrinutih Žrnovčana rekli su za Slobodnu Dalmaciju da su se "pojedini mještani uhvatili motornih pila i ruše stabla oko kuća kako bi spriječili širenje požara, ali i da polijevaju dvorišta i fasade kuća vodom".

Iz Hrvatske vatrogasne zajednice kažu da je požar na području Žrnovnice do sada zahvatio travu, nisko raslinje i šumu na površini od 700 hektara te da je u gašenju sudjelovalo pet protupožarnih zrakoplova, točnije četiri kanadera i jedan Air Tractor koji je preusmjeren sa zadaće protupožarnog izviđanja.

image
Božidar Vukičević/Cropix

Dodaju da se s vatrom tijekom jučerašnjeg dana na toj lokaciji borilo 246 vatrogasaca, uglavnom s područja Dalmacije, ali i da su angažirane i izvanredne "dislokacije" iz Zagreba te Šibensko-kninske, Zadarske i Ličko-senjske županije.

Prema službenim brojkama, tijekom 24 sata zabilježeno je čak 140 vatrogasnih intervencija u kojima je sudjelovalo 168 vatrogasnih organizacija s 450 vatrogasaca i 168 vatrogasnih vozila.

Situacija se jučer u popodnevnim satima smirila i na vidiku više nema otvorene vatre, nego je u tijeku dogašivanje, odnosno raskopavanje opožarenog, nakon čega će se početi zbrajati šteta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. rujan 2024 14:13