OTKAZI STJUARDESAMA

'KAKO TO DA SE NISU ZARAZILI I PUTNICI ILI PILOTI?' Uprava CA ostaje pri odluci o otkazima

Sindikat kabinskog osoblja je ustvrdio kako liječnici zbog pritisaka odbijaju otvoriti bolovanja stjuardesama čak i u slučajevima u kojima su simptomi bolesti jasno vidljivi
 Goran Mehkek/CROPIX

ZAGREB - Agencija za civilno zrakoplovstvo dosad nije zaprimila niti jedan zahtjev člana kabinskog osoblja tvrtke Croatia Airlines koji sumnjaju u vlastitu zdravstvenu sposobnost, odgovoreno nam je danas u Agenciji na upit da li su imali prijava od stjuardesa ili stjuarda da moraju raditi iako su bolesni.

Naime, Sindikat kabinskog osoblja je ustvrdio kako liječnici zbog pritisaka odbijaju otvoriti bolovanja stjuardesama čak i u slučajevima u kojima su simptomi bolesti jasno vidljivi, a Agencije za civilno zrakoplovstvo na to ne reagira iako se time ugrožava sigurnost zračnog prometa.

Na te optužbe u Agenciji odgovaraju kako je zrakoplovno osoblje dužno je, kada sumnja u zdravstvenu sposobnost, prestati obavljati poslove i o tome ih izvijestiti. Agencija tada, može odrediti obavljanje izvanrednog zdravstvenog pregleda kod ovlaštenog liječnika i temeljem pregleda odlučiti o valjanosti Svjedodžbe o zdravstvenoj sposobnosti pojedinca. Kako nisu primili niti jedan takav zahtjev može se zaključiti kako se niti jedna stjuardesa ili stjuard ne smatraju da su zdravstveano nesposobni za obavljanje svog posla

Osim toga, u Agenciji smatraju kako u slučaju masovnog odlaska kabinskog osoblja na bolovanje nema konkretnih pokazatelja koji bi ukazivali na ugrožavanja sigurnosti letenja.

Zanimljivo je kako se niti jedan član Kabinskog osoblja nije javio Agenciji za obavljanje izvanrednog liječničkog pregleda već su otišli kod svog liječnika opće prakse. Liječnici kojima smo razgovarali tvrde kako je razlog potpuno jasan. - Stjuardese su izmislile bolovanje i nasamarile su liječnike - tvrde oni. U HZZO-u tvrde kako Kontrolori imaju zakonsku mogućnosti otići u kuće pacijenata, no u najvećem broju slučajeva kontrole se obavljaju uvidom u medicinsku dokumentaciju pacijenata, ili pregledom pacijenata u ordinacijama izabranih doktora.

I u Ministarstvu zdravlja brane liječnike i stjuardese jer smatraju kako svi imaju pravo na bolovanje.

- Ako su stjuardese bile bolesne ne možemo mi biti ti koji ćemo govoriti je li zloupotrebljeno bolovanje. Ne bi za nikoga rekao da je kriv ako za to nemam čvrste dokaze - kaže zamjenik ministra zdravlja Marijan Cesarik i dodaje da se ovakvim problemima treba pristupiti studiozno jer ne bi bilo pravedno da netko nepravedno strada.

Dan nakon što je Uprava Croatia Airlinesa najavila otkaze za 42 stjuardese i stjuarda, predsjednik Nadzornog odbora CA Siniša Petrović nam je kazao da je “Uprava donijela svoju odluku, a Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje je predao svoje izvješće. Sada Uprava treba vidjeti što će dalje učiniti - stajati iza svoje odluke ili je preispitati”.

Petrović smatra da je Uprava kao savjesni poslodavac na pravi način odgovorila na masovni odlazak djelatnika na bolovanje.

Zlatko Širac, član Uprave Croatia Airlinesa, danas je pak ustvrdio da Uprava neće odstupiti od svoje odluke i kako izvještaj HZZO-a o provedenoj kontroli bolovanja ne mijenja ništa u pogledu pokretanja postupka jer otkaze nisu pokrenuli zbog razloga bolovanja nego zbog zlouporabe instituta bolovanja u cilju organiziranja nezakonitog štrajka.

Sindikati su već prozvali ministra prometa Sinišu Hajdaša Dončića da je cijelu akciju dogovorio sa Upravom CA. Međutim, on je vrlo jasno naglasio kako se ne ponaša kao njegov prethodnik Božidar Kalmeta koji je svaku pobunu sindikata rješavao isplatom iz državnog proračuna.”Nisam ja Božidar Kalmeta da zamehnem čarobnim štapićem i viknem hura. Za rješavanje problema nadležna je Uprava”.

Uprava odlučila: 'Nastavljamo s procedurom otkaza'

Uprava Croatia Airlinesa nastavlja postupak otkazivanja ugovora o radu za 42 člana kabinskog osoblja, unatoč tome što je Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) utvrdio da su bolovanja bila medicinski opravdana, priopćio je Croatia Airlines.

Poslodavac i dalje sumnja da je 42 zaposlenika kabinskog osoblja u razdoblju od 30. travnja do 1. svibnja ove godine zlouporabilo bolovanje radi organiziranja i sudjelovanja u prikrivenoj industrijskoj akciji, kaže se u priopćenju.

Dodaje se da rezultati istrage HZZO-a, koje je kompanija danas primila, pokazuju da je od 49 bolovanja 48 bilo medicinski opravdano, a jedna osoba bolovanje nije ni otvorila.

Croatia Airlines danas je uputio zahtjev Ministarstvu zdravlja, koje je nadležno za nadzor HZZO-a, da se očituje o rezultatima kontrole opravdanosti bolovanja. Zatražio je i preporuku oko daljnjih mjera zdravstvene zaštite koje bi se trebale poduzeti među zaposlenicima Croatia Airlinesa kako se slične bolesti ne bi ponovile u masovnom obliku.

Od Ministarstva je također zatraženo da odgovori što se zapravo dogodilo kabinskom osoblju zrakoplova u razdoblju od 30. travnja do 1. svibnja 2013. jer na području grada Zagreba tada nije utvrđena nikakva epidemija, a putnici kao ni piloti s kojima kabinsko osoblje dijeli radni prostor, nisu prijavili bilo kakva oboljenja.

S obzirom da su dijagnoze bolovanja raznolike, a riječ je o glavoboljama, zuboboljama, uklještenosti u leđima, virozama te "određenom medicinskom problemu", poslodavac smatra kako su neistinite tvrdnje Sindikata kabinskog osoblja zrakoplova o crijevnoj virozi kao glavnom razlogu bolovanja, kaže se u priopćenju.

Dodaje se da je iznenadni odlazak 48 članova kabinskog osoblja na bolovanje unutar samo 48 sati izazvao sumnje u opravdanost bolovanja, ponajviše zbog toga što je prosjek bolovanja porastao čak osam puta u odnosu na dosadašnji prosjek od šest bolovanja.

Croatia Airlines pozvao je osoblje s tržišta radne snage, a riječ je o kabinskom osoblju koje je već radilo u kompaniji i koje prolazi proces obnove znanja kako bi se uskoro moglo planirati za letove. Zbog toga je netočna informacija da se raspisivanjem internog natječaja za člana kabinskog osoblja želi nadoknaditi mogući manjak raspoloživih posada, u slučaju da se otkažu ugovori o radu za navedena 42 člana kabinskog osoblja, kaže se u priopćenju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 09:39