VELEČASNI KOLAREVIĆ

'KAO DA OPET VIDIM NEĆAKE KAKO BJEŽE IZ VUKOVARA' Župnik iz Bapske od prvog dana neumorno pomaže izbjeglicama, dirnut je njihovom skromnošću

 Vlado Kos/CROPIX

Župnik Pavao Kolarević među prvima se odazvao okružnici nadbiskupa đakovačko-osječkog Đure Hranića i župnim novcem pokupovao brojne potrepštine za izbjeglice koje prolaze kroz njegovu župu u Bapskoj.

Prema okružnici, svaki župnik može potrošiti do dvije tisuće kuna dnevno za pomoć izbjeglicama, a potrošeni novac župi će vratiti Caritas nadbiskupije. Župnik Kolarević, kako nam je priznao, potrošio je dosad nešto više od osam tisuća kuna, a račune će prema preporuci nadbiskupa Hranića i ravnatelja Caritasa odnijeti kada završi izbjeglički val.

Dva tjedna na granici

Svjestan je da se to neće uskoro dogoditi.

- Kad će to biti, samo dragi Bog zna. Skupljam račune, a zahvaljujući donatorima, na žiroračunu župe sada ima novca. Kad se potroši, otići ću u Caritas i novac će sjesti na račun. Iskreno da vam kažem, ja za okružnicu nisam ni znao. Ali znam koliko mogu potrošiti. Kad vidiš te ljude koji pate, dao bi im sve jer sam te iste scene gledao tijekom Domovinskog rata - kaže župnik koji protekla dva tjedna praktički spava uz hrvatsko-srpsku granicu.

Čokoladne banane

Najteže mu je bilo gledati gladnu i ustrašenu djecu jer je u njima vidio svoje nećake koji su bježali iz Vukovara tijekom Domovinskog rata.

- Kupio sam one čokoladne banane. I, nevjerojatno, djeca bi uzimala samo jednu čokoladicu i pristojno zahvaljivala. Da sam ja na njihovu mjestu, uzeo bih cijelu šaku. Kada sam dijelio te čokoladice, policija me odvela na stranu. Ispričali su se kad su vidjeli da sam župnik, uz objašnjenje da moraju nadgledati put kojima prolaze izbjeglice jer mnogi na terenu iskorištavaju tu djecu - opisuje 69-godišnji župnik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 03:22