VELIKE VRUĆINE U HRVATSKOJ

KAO U PAKLU Knin sa 39 i Vukovar sa 36 stupnjeva bili su najtopliji gradovi u Hrvatskoj

U kninskoj Hitnoj nisu imali slučajeve povezane s vrućinom
 Vlado Kos/CROPIX

Knin sa 39 stupnjeva i Vukovar sa samo tri stupnja manje danas su bili dva najužarenija grada u Hrvatskoj. Uvjerile su se u to i ekipe Jutarnjeg lista koje su njihovim ulicama šetale od 12 do 15 sati.

U Kninu, na željezničkom kolodvoru, nije bilo nijednog putnika, u stanici ni vlakova, a čak su i djelatnici HŽ-a pronašli duboku hladovinu. Samo vrućina i cvrčci. Na Trgu Ante Starčevića prava je gradska fontana, ali mlazovi izgledaju kao da će svakog trenutka izgubiti bitku s vrućinom. Ulica dr. Franje Tuđmana je pusta, na praznoj terasi sjede dva umirovljnika, izgleda kao da su jedina dva stanovnika u gradu prijestolnici hrvatskih kraljeva. Popili su kave i po tri decilitra vode svaki.

Iz hlada u hlad

- Bježim iz kuće u hlad, iz hlada u drugi, a ne znam gdje je gore - jada se Zdravko Popović (78).

Terasa kafića Mirage u Vukovarskoj jedina je u Kninu u to vrijeme imala više od jednoga zalutalog gosta, čak nekoliko stolova bilo je popunjeno. Stali smo provjeriti koja je tajna njihova uspjeha.

- Eto, mi imamo prskalice, kažu da je u njima CO2 i voda, pa je pod tendom temperatura niža sedam stupnjeva - ispričala je konobarica.

Ante Blažević, djelatnik Kninskog muzeja, u nedjelju gotovo nije imao posla.

- Kod mene je još dobro, radim u tvrđi koja je dijelom uzemljena, ispred je lipa stara sto godina, a tu i tamo pojavi se neki vjetrić. Ovi dolje mogu jaja peći na asfaltu, točnije, oni koji su ostali. Većina ih je u Vodicama, na moru - priča Ante i dodaje da mu je posao zbog vrućina pao 80 posto. U kninskoj Hitnoj pomoći nisu imali nijednu intervenciju koja bi imala veze s vrućinama.

- Očito se ljudi pridržavaju uputa liječnika, neka tako i nastave - rekla nam je dežurna liječnica dr. Jelena Srbljin.

I središte Vukovara bilo je praktički pusto. Po vrelini vukovarskog asfalta kretali su se samo oni koji su to morali, a i takvi su tražili bilo kakvu hladovinu ne bi li izbjegli udare sunčevih zraka.

Vjetrić s Dunava

Srećom, s Dunava je dolazio vjetar koji je koliko-toliko ublažavao osjećaj vrućine, no bez kape i boce vode nije bilo preporučljivo pojaviti se u gradu.

Na terasama kafića tu i tamo poneki gost. Da nije bilo školske ekskurzije upravo svršenih sedmaša iz Kaštel Gomilice, Vukovar bi u nedjelju oko podneva bio sablasno prazan grad. - Ovo je užas. Grad je super, ali ova temperatura me ubija. Prži odozgo, a tu je još i ovaj vrući asfalt. Ma stvarno nam je teško - pričaju nam vidno umorne Gabrijela, Anamarija i Ana, koja u ruci drži vrećicu punu “ljetnih vukovarskih suvenira”. U njoj je, naime, čak pet bočica vode od pola litre.

- To nosim kao jednu od uspomena na ovaj dan. Evo pijem već petu bocu i ne mogu se osvježiti. Od jutros smo ovdje, obilazimo cijeli grad, non-stop smo u pokretu i jako smo umorni pa moram piti da ne dehidriram - ispričala je Ana. Dunav je ipak većini Vukovaraca najbolje osvježenje. Vidi se to i kada se pogleda s njegove desne obale prema popularnom izletištu Vukovarska ada koje je već iza podneva bilo dobro popunjeno.

Dvije tisuće kupača

- Od jutros smo prevezli već više od 300 ljudi, a očekujemo da će danas na Adi biti više od dvije tisuće građana. Prevruće je da bi se ostalo u gradu, a ovo je praktički jedino naše izletište gdje se možete osvježiti - rekao je Josip Majerski iz ŠRU “Šaran” koji se već pet godina skrbi o Adi.

Gusto posađena stabla stvaraju prirodnu hladovinu, tako da je na Adi uvijek 4-5 stupnjeva hladnije nego u gradu, a za one kojima ni to nije dovoljno, tu je Dunav, čija je temperatura danas prijepodne bila 21,7 stupnjeva.

Danas najtopliji dan ove godine, ekstremno vruće do kraja ljeta

Današnji je dan u Hrvatskoj bio najtopliji ove godine, a temperature su u mnogim krajevima naše zemlje bile više od 35 Celzijevih stupnjeva. Najtoplije je bilo u Kninu gdje je u 14 sati izmjereno 39, u Belom Manastiru 38, a u Đakovu i Imotskom 37 Celzijevih stupnjeva. Visoke temperature ipak nisu predstavljale veće probleme građanima niti su zadale previše posla zaposlenicima Hitne pomoći. Broj intervencija u Splitu, Osijeku i Zagrebu bio je uobičajen za ovo doba godine. Slično vrijeme bit će i idućih dana pa će prvi tjedan srpnja biti iznadprosječno topao za ovo doba godine.

- I u srpnju i u kolovozu velika je vjerojatnost da će se nastaviti toplo, pa čak i ekstremno toplo vrijeme kao što je bilo u lipnju. Preliminarne analize pokazuju da je ovogodišnji lipanj u Hrvatskoj bio jedan od pet najtoplijih otkad se kod nas kontinuirano mjeri temperatura zraka. Najtopliji lipanj u Hrvatskoj bio je 2003. godine - rekao nam je meteorolog Zoran Vakula iz DHMZ-a.

Za razliku od Zagreba i područja glavnoga grada gdje je u posljednja tri tjedna nekoliko puta padala kiša, u znatnom dijelu Hrvatske lipanj je bio sušniji od prosjeka. - Vrlo je vjerojatno da će se sušno vrijeme u mnogim krajevima Hrvatske, posebice u Dalmaciji, nastaviti - dodao je Vakula. ( I. Krnić, T. Rudež)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. listopad 2024 03:36