PROMJENA VREMENA

Kaos u Dalmaciji, na Murteru noćas palo kiše koliko u cijelom kolovozu, DHMZ izdao narančasto upozorenje

- U utorak još ponegdje na kopnu kiša, moguće i grmljavina, a pljuskovi su izgledni i u srijedu. Pritom promjenjivo oblačno sa sunčanim razdobljima...
 Rain Alarm, Cropix/

Vrijeme će danas biti promjenjivo i nestabilno. Povremeno će padati kiša, često i u obliku izraženih pljuskova s grmljavinom, a lokalno će biti nevremena praćenog pojačanim vjetrom te obilnom oborinom, javlja DHMZ. Zapuhat će umjeren sjeveroistočni i sjeverni vjetar. Na Jadranu istočnjak i bura, podno Velebita i jaka. Najniža jutarnja temperatura zraka od 16 do 21, na Jadranu od 21 do 25 °C. Danju svježije s najvišom temperaturom većinom od 25 do 30 °C.

Slično će biti i sutra, a razvedravanje se očekuje u utorak tijekom večeri, javlja DHMZ. Povremeno će biti kiše, a lokalno su mogući izraženiji pljuskovi uz grmljavinu. Navečer smirivanje i razvedravanje. Vjetar u unutrašnjosti slab do umjeren sjeverni i sjeveroistočni, dok će na moru bura okrenuti na sjeverozapadnjak i jugozapadnjak. Najniža temperatura zraka od 16 do 21, na moru između 20 i 25 °C. Najviša dnevna između 25 i 30 °C.

DHMZ je za danas izdao narančasti meteoalarm zbog kiše i grmljavine za čak osam regija: osječku, zagrebačku, karlovačku, gospićku, kninsku, riječku, splitsku i dubrovačku.

image

Narančasti meteoalarm DHMZ-a

Dhmz/

- Budite spremni zaštititi sebe i svoju imovinu. Moguće je poplavljivanje imovine i prometne mreže. Također je moguć prekid opskrbe energijom, prekid komunikacijske mreže kao i opskrbe vodom. Opasni uvjeti za vožnju zbog smanjene vidljivosti te proklizavanja na mokrim kolnicima, upozoravaju iz DHMZ-a.

Jako grmljavinsko nevrijeme sinoć je već pogodilo otvoreno more srednjeg Jadrana. Snažna kiša padala je u Visu i Komiži, gdje je do 22 sata palo čak 15 litara kiše po metru kvadratnome. u Komiži temperatura u pola sata spustila sa 29 na 22 stupnja Celzijusa. U Splitu su vatrogasci morali intervenirati zbog pada stabala na cestu uslijed nevremena. Nakon što je kiša počela padati u Splitu, temperatura je pala na 24 stupnja.

Dalmacija danas javlja da je oluja bilo i na makarskom i dubrovačkom području, kao i na Murteru, gdje je noćas do 01.30 sati pala čak 51 litra kiše po metru kvadratnom. Toliko kiše na Murteru padne u cijelom kolovozu. Do 1:30 na Dinaru su pale 43 litre po metru kvadratnom, a slijede Starigrad 37, Muć i Jasenice 32, Split Gripe i Split 3 31, Jezera i Razovac 30, Betina 28, Split Spinut, Vinalić i Benkovac 27, Korčula 26, podaci su sa stranice pljusak.com .

image

Velike količine kiše

Pljusak.com/

Tuča je jučer poslijepodne pogodila i Zagorje.

Stabilnije i opet toplije vrijeme očekuje se od četvrtka, javlja meteorolog Krunoslav Mikec za HRT. Dodaje da će danas u prvom dijelu dana još biti sunčanih razdoblja i temperatura do 30 stupnjeva na istoku zemlje, a pljuskovi se tamo očekuju poslijepodne i navečer.

image

Kretanje oluje

Rain Alarm/

Središnja Hrvatska će biti kišovita već tijekom noći i prijepodne, dok se poslijepodne i navečer očekuju obilni pljuskovi. I u Gorskoj Hrvatskoj su mogući jaki pljuskovi s grmljavinom i jakim vjetrom. Na Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije moguće su lokalne nevere s većom količinom kiše, jakim i olujnim vjetrom, ali i tučom.

- U utorak još ponegdje na kopnu kiša, moguće i grmljavina, a pljuskovi su izgledni i u srijedu. Pritom promjenjivo oblačno sa sunčanim razdobljima. U četvrtak pak pretežno sunčano. Temperatura bez veće promjene. Puhat će bura, ponegdje i jaka, posebice u četvrtak, a na jugu će još i u utorak biti juga, u srijedu prolazno sjeverozapadnjaka, prognozira Krunoslav Mikec za HRT.

Nevrijeme u Splitu čupalo stabla

Jako nevrijeme koje je u noći s nedjelje na ponedjeljak pogodilo šire splitsko područje zadalo je dosta vatrogascima koji su uglavnom uklanjali počupana stabla s prometnica, ali i pumpali vodu iz poplavljenih podruma.

U Županijskom vatrogasno-operativnom centru Split se doznaje kako su djelatnici Javne vatrogasne postrojbe (JVP) grada Splita zajedno s kolegama iz Dobrovoljnog vatrogasnog društva (DVD) Split tijekom noći uklanjali stabla s prometnica.

Tako su već iza 23 sata stabla padala uglavnom u središtu grada i to na prometnice i na parkirana vozila na Mažuranićevom šetalištu, u Kaštelanskoj, Zvonimirovoj, Rendićevoj, Zrinsko-Frankopanskoj, Plančićevoj i Starčevićevoj ulici. U Viškoj ulici na Bačvicama, te na Putu Firula bili su poplavljeni podrumi što je također zahtijevalo intervenciju vatrogasaca.

Osim Split nevera s olujom, grmljavinom i obilnom kišom je pogodila i Kaštela, šire makarsko područje, otoke Hvar, Brač, Vis i Šoltu, te s manjim intenzitetom i oborinama ostatak županije. U kratkom vremenu tako je konkretno u Splitu palo više od 25 litara kiše po četvornom metru. Veliki nanosi vode izbacili su i par poklopaca kanalizacije (šahte) diljem grada. Osim materijalne štete koje će zasigurno biti zbog stabala koja su pala na parkirana vozila, srećom tijekom nevere nisu zabilježena stradavanja ljudi.

(Žaklina Jurić/Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. rujan 2024 23:13