IMOVINA ČELNIKA HDZ-A

KARAMARKO TVRDI DA MU JE IMOVINSKA KARTICA ZAPELA ZBOG SOFTVERSKE GREŠKE Povjerenstvo: 'Greške nema, pogrešno ju je ispunio'

Karamarko je dobio novi rok od 15 dana da pravilno ispuni svoju popis imovine
 Dragan Matić / EPH

Imovinsku karticu koji je bio dužan predati do kraja prošle godine predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko poslao je 15. siječnja i to tek nakon što ga je upozorilo Povjerenstvo za sprečavanje sukoba interesa.

Premda je od tada prošlo gotovo dvadeset dana, njegova kartica još nije objavljena zato što ju je pogrešno ispunio pa mu je vraćena na doradu, a ne zbog problema sa softverom, kako tvrdi šef HDZ-a.

Takve smo službene informacije dobili od Povjerenstva, odnosno njegove predsjednice Dalije Orešković, nakon što smo ih zatražili da nam objasne zašto još nije objavljena Karamarkova imovinska kartica i je li to zbog problema koje imaju sa softverom. Iz HDZ-a su, naime, reagirali na navode iz našeg teksta da još nema nove Karamarkove kartice te da je zadnja koju je predao još iz svibnja 2012.

Bogatiji za dijete

Prvi se čovjek HDZ-a, podsjetimo, lani u svibnju ponovno oženio te je, kako to propisuje Zakon o sprečavanju sukoba interesa, do kraja kalendarske godine u karticu morao upisati imovinu supruge Ane Šarić. Za onu koju mora predati kao član Vlade još ima vremena jer mu rok istječe 21. veljače.

- Ja sam karticu već predao, ali došlo je do softverske greške u komisiji. Karticu sam predao 15. siječnja. Nisam postao tajkun, ali obogatio se jesam za još jedno dijete - rekao je na proslavi 26. obljetnice zagrebačkog HDZ-a. No, iz odgovora koje smo dobili od Povjerenstva proizlazi da u HDZ-u nisu govorili istinu.

- Ne postoje programske zapreke niti pogreške u funkcioniranju sustava podnošenja elektroničkog obrasca izvješća o imovinskom stanju dužnosnika - izričito je odgovorila predsjednica Povjerenstva. Zaključkom od 12. siječnja 2016., Povjerenstvo je pozvalo dužnosnika Karamarka da u roku od 15 dana ispuni obvezu pravilno i potpuno ispunjenog obrasca u povodu bitne promjene u imovinskom stanju koja je nastupila u 2015. Postupajući po tom zaključku, dužnosnik je 15. siječnja 2016. podnio izvješće - kažu u Povjerenstvu, iz čega nedvojbeno proizlazi da je šef HDZ-a karticu poslao tek nakon što ga je Povjerenstvo upozorilo da nije ispunio svoju obvezu.

Kazna do 40.000 kn

A iako su karticu napokon zaprimili 15. siječnja, nisu je objavili jer je prvi čovjek HDZ-a unio pogrešne podatke pa mu je vraćena na doradu.

- Utvrđeno je da izvješće nije pravilno ispunjeno, stoga je dužnosniku upućen novi zaključak od 21. siječnja 2016., kojim ga se poziva da u roku od 15 dana ispravi i dopuni podneseno - objasnila nam je predsjednica Povjerenstva, koja otkriva da je njihov zaključak Karamarko zaprimio putem elektronske dostave 25. siječnja ove godine, a “otvorio” ga je 3. veljače. To znači da se Karamarko “sjetio” otvoriti zaključak Povjerenstva tek nakon što su mediji objavili da njegove kartice još nema. Novčana kazna od 2000 do čak 40.000 kuna čeka ga ako u roku ne pošalje ispravljenu karticu. Od HDZ-a smo tražili da nam odgovore zašto nisu govorili istinu kada su neobjavljivanje Karamarkove kartice pravdali problemima sa softverom, kao i zašto Karamarko nije do kraja 2015. dostavio izmijenjenu karticu. No, nismo dobili odgovor.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. rujan 2024 15:38