MEDALJE ZA HRABROST

Karlovačka županica nagradila vatrogasce - spasili vlasnicu kuće, a onda je jednog teško ranila bomba

Bio je to za mene jedan običan radni dan, i kod drugih intervencija može doći do stradavanja, ovdje se dogodilo što se dogodilo, skroman je ranjeni vatrogasac

Karlovačka županica Martina Furdek Hajdin uručila je prizanje Medalje župana vatrogascima Denisu Buturajcu i Tomislavu Hribljanu za humanost i hrabrost
 

 Robert Fajt/Cropix

Vatrogasac Denis Buturajac koji je teško stradao od krhotina bombe aktivirane na požarištu kuće u karlovačkom naselju Borlin te njegov kolega Tomislav Hribljan koji ga je ranjenog izvukao iz kuće danas su primili medalje županice Karlovačke županije Martine Furdek Hajdin. Podsjetimo, požar na kući izbio je uslijed velikog nevremena 28. svibnja, a onda su se redom počeli aktivirati streljivo i bombe koje je na tavanu ilegalno držao tada već pokojni vlasnik. Iako su znali da se upuštaju u rizik jer su svjedočili detonacijama, hrabri su vatrogasci ušli u kuću i spasili šokiranu vlasnicu. U trenutku kada su krenuli prema tavanu, aktivirala se jedna bomba koja je očito pala na stepenište od ranije detonacije.

- Bio je to za mene jedan običan radni dan, i kod drugih intervencija može doći do stradavanja, ovdje se dogodilo što se dogodilo, a mi smo reagirali kako smo reagirali - prilično skromno je kazao vatrogasac Buturajac dodajući da oporavak ide po planu, te zahvalivši svima koji su za njega brinuli, pa je tako zahvalio i na medalji jer "ona pokazuju da o vatrogascima netko brine".

image

Denis Buturajac i županica Martina Furdek Hajdin

Robert Fajt/Cropix

Njegov kolega Tomislav kazao je da će mu ovo biti dodatna motivacija da što predanije obavlja svoj posao, dok je županica Furdek Hajdin naglasila kako je ovo tek simbolična zahvala, pa i za sve ono što čine svakodnevno kada to nije u fokusu javnosti, te je jedno hvala premalo za sve. Nazvala ih je junacima.

Zapovjednik JVP-a Karlovac Miro Rade je rekao da još od Domovinskog rata u Karlovcu nije tijekom intervencije stradao nijedan vatrogasac, iako su se susretali s eksplozijama, ne samo oružja i naprava, već i boca pod tlakom i plinskih boca.

image

Požarište na kojemu se dogodila tragedija

Robert Fajt/Cropix

- Vatrogasci se tijekom intervencija susreću s različitim ugrozama, ne samo s eksplozivnim, nego i s kemijski i biološki opasnim tvarima. Znam da su naši vatrogasci iznimno hrabri i ovom prilikom su to i dokazali jer u toj intervenciji bila je ugrožena i osoba, a oni su stavili svoj život na kocku - kaže zapovjednik Rade.

Priču o ovoj dramatičnoj akciji možete pronaći na ovom linku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. rujan 2024 14:09