POSLJEDICE ODRONA

Tone otpada u Neretvi, pronađeno tijelo heroja koji je spasio 10 ljudi: ‘Bujica ga je odnijela, otac je sve gledao...‘

Od modrozelene smaragdne rijeke Neretve nije ostalo ništa
 Tom Dubravec/Cropix

U Jablanici je tragično stradao mladi Ernad Begović koji je izgubio život dok je nesebično pokušavao spasiti svoje susjede od poplava, prenosi Bljesak.info.

Kako javlja Hayat, u Jablanici je jučer pronađeno njegovo tijelo. Ernada je bujica odnijela nakon što je spasio deset ljudi, a sve se događalo isprd očiju njegova oca. Spašavao je druge, ali nažalost, nije mogao izbjeći bujicu koja ga je odnijela.

Šesti dan nakon stravične tragedija broj mrtvih popeo se na 23.

Uz tragedije koje su pogodile brojne obitelji, koje su ostale bez svojih najmilijih i krova nad glavom na pomolu je i ekološka katastrofa, čiji će razmjeri biti poznati tek za nekoliko mjeseci kada se voda izbistri.

Od modrozelene smaragdne rijeke Neretve nije ostalo ništa, piše Slobodna Dalmacija.

Nema ni zelenila ni smaragda već samo tone otpada koje plutaju prema moru u smeđoj kaljuži, kakva je Neretva postala nakon prirodne nepogode koja je u sjevernoj Hercegovini sravnila sa zemljom čitava naselja i odnijela ljudske živote.

image

Nanosi smeća u rijeci Neretvi

Tom Dubravec/Cropix
image
Tom Dubravec/Cropix
image
Tom Dubravec/Cropix
image
Tom Dubravec/Cropix

Neretva je nizvodno od Jablanice kod Komadinova vrela puna smeća. Pretpostavlja se da je sloj plutajućeg smeća deblji od metra. Jugo kovitla plastične boce koje lupajući jedna od drugu i ostali kruti otpad stvaraju zaglušujuću buku.

Tu su i kućanski aparati, hladnjaci, perilice rublja i posuđa u kojima su do prije neki dan stanovnici Donje Jablanice prali robu i posuđe. U hrpi smeća pluta i plinska boca koja je očito eksplodirala prije negoli se našla u rijeci.

Riječno korito je puno građevinskog materijala, plastike, gume, kućanskih aparata, koji plutaju prema Mostaru. Ako ih brana na Grabovici ne zaustavi i ako ih ne pokupe radnici “Elektroprivrede”, naplavine će nastaviti plutati dalje prema Jadranu.

A onda će se dio zaustaviti na obalama Neretve u trstiku i šašu, tako je bilo i za visokih vodostaja, ali ovo je izvanredna situacija i nitko ne zna kako će se dalje odvijati.

image

Donja Jablanica

Tom Dubravec/Cropix
image
Tom Dubravec/Cropix
image
Tom Dubravec/Cropix

Ekološke udruge i institucije su nemoćne pred ovim problemom, jer fizički nije moguće zapriječiti dolazak komunalnog otpada iz Hercegovine. Jedino im preostaje skupljati otpad koji dopluta.

Osim što se zagađuje korito i obale rijeke Neretve, indirektno je ugroženo i zdravlje ljudi, budući da se otpad mjesecima zadržava u šašu uz obalu. Drugi problem je negativan utjecaj plastike na riblji fond, zbog toga što riba jede mikroplastiku kao da je plankton.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. listopad 2024 12:24