NEUGODNO ISKUSTVO

Kći oboljele od Zapadnog Nila: ‘Nismo je mogli probuditi, nije prepoznala nikog‘

U četvrtak oko 20 sati kreće zamagljivanje u Petrinji i Sisku

Ubod komarca, ilustracija

 Tutatama/alamy/alamy/profimedia/Tutatama/alamy/alamy/profimedia

Petrinja i Sisak u četvrtak kreću sa zamagljivanjem protiv komaraca, nakon što su zabilježena dva slučaja virusa Zapadnog Nila. Područja oko kuća zaraženih tretirana su već u utorak navečer, prenosi Dnevnik.hr.

Jedna od zaraženih je 66-godišnjakinja iz Bresta, za koju je vrt skoro bio koban. Njena kćer Jasmina Šaniković opisala je simptome svoje oboljele majke.

- Vratili su je kući s posla, bilo joj je loše, osjećala je slabost već par dana. Bila je iscrpljena, nije jela, imala je mučnine i žalila se na glavobolju. U nedjelju ju je baka našla kako leži i nije ju mogla probuditi - rekla je Jasmina za Dnevnik.hr.

Cijelu obitelj iznenadio je krivac za njeno stanje, komarac zaražen virusom Zapadnog Nila. Jasmina kaže da su joj javili kako joj majka nikoga ne prepoznaje i ne može se kretati. Nakon par dana, njeno zdravlje je krenulo na bolje, ali oporavak je spor.

- Špricali su sve okolo, ima komaraca, vidjeli ste da je trava, a ona je uvijek čučala i radila u vrtu - rekla je susjeda Jana o zamagljivanju koje se provelo u utorak za Dnevnik.hr.

Druga oboljela osoba, ribič, zarazio se na ušću Kupe i Save, kod sisačkog Capraga. U četvrtak oko 20 sati kreće zamagljivanje u Petrinji i Sisku. Prvo će se tretirati odrasle jedinke, a zatim i ličinke. Postupak će se ponavljati svakih 10 dana uz praćenje brojnosti komaraca.

- Obolijeva manje od jedan posto zaraženih osoba. Ovo je prvi put da imamo ovu bolest na području Petrinje i Siska. Znači živimo normalno, nikakvog mjesta za paniku nema, bolest je inače proširena po svijetu, gdje god ima komaraca ima i nje jer oni su njeni prenosnici, glavni i jedini, bolest se s čovjeka na čovjeka ne može prenijeti - rekao je Inoslav Brkić, ravnatelj Zavoda.

Građane na spomenutom području upozorava da se odmah jave liječniku ako primijete temperaturu, bol u mišićima, osip ili probavne probleme.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. kolovoz 2024 21:18