VELIKA LJETNA PANIKA

KOMENTAR JUTARNJEG: Zašto se sada diže panika o propasti Zagrebačkog holdinga?

Milan Bandić u petak nam je poručio da je stanje u Zagrebačkom holdingu alarmantno.

Toliko je dramatično da je sazvao izvanrednu sjednicu Uprave Holdinga i gradskih pročelnika. Nakon toga je imao izvanrednu konferenciju za novinare.

Gdje je najavio izvanrednu sjednicu Gradske skupštine. Zagrebački holding, tvrde Bandić i predsjednik Uprave Slobodan Ljubičić, ima kratkoročne obveze od čak tri milijarde kuna. Potraživanja iznose 1,1 milijardu, ali uglavnom su nenaplativa.

Dubioze, dakle, iznose oko 3 milijarde kuna i mora ih se hitno sanirati.

Usprkos tome, plaće zaposlenicima ne kasne. U pitanje nije dovedena niti jedna komunalna usluga, a agencija Standard & Poors zadržala je kreditni rejting Holdingu računajući da će mu Grad pružiti pravovremenu pomoć u slučaju financijskih poremećaja.

Čini se, nema baš mnogo razloga za dizanje panike.

Pa godinama izvještavamo o tome kakvo je zapravo stanje u Holdingu.

Brojke i podaci kojima baratamo često su dramatičniji od Bandićevih interpretacija. Važnije je, čini se, bilo napomenuti tko je kriv. Bandić, dakako, nije.

Kriva je bivša SDP-ova uprava na čelu s Ivom Čovićem. Oni su se ponašali kao pijani milijunaši, kaže Bandić. A sad su još, nakon što su smijenjeni, na godišnjem odmoru. Kao da bi ih netko nešto pitao kod donošenja odluka.

I kao da je Holding neko zasebno tijelo koje nema apsolutno nikakve veze s Gradom. Milan Bandić uvijek nekako zaboravi da je u Holdingu bio do 2010. godine.

Da je on donosio odluke poput gradnje stanova u naselju Sopnica Jelkovec, kupnje zemljišta Gredelj i Zagrepčanka i nabave niskopodnih tramvaja koji su dobrim dijelom generirali dubioze o kojima govori.

Zaboravlja i da upravo on odlučuje koliko će Holding posla obaviti za Grad Zagreb, koji je uz građane Holdingu jedan od glavnih izvora prihoda.

Na stranu SDP-ova Uprava koja se u posljednjih pet godina nije baš proslavila saniranjem stanja u Holdingu, ali kada govorimo o krivnji, ona zasigurno nije jednostrana.

Zato se teško oteti dojmu da kada Bandić govori o neizbježnim bolnim rezovima, zapravo traži alibi za čistku SDP-ovih kadrova. Njih će po svemu sudeći i dalje, na nekim budućim izvanrednim predstavama za javnost, prikazivati kao gomilu nesposobnih tipova. Sve kako bi na važnosti dobivali neki novi stručnjaci koje će baš on okupiti. Treba li reći da se bliže izbori za Europski parlament? I potom predsjednički i parlamentarni izbori?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 07:52