SANKCIONIRANA TVRTKA

Konačna odluka o transakciji koja je izazvala šok u Hrvatskoj: Sud odbio šeika koji tvrdi da je kupio Fortenovu

Ovime je zasad završila pravna bitka na sudovima u Nizozemskoj

Miodrag Borojević, Saif Alketbi

 Marko Miscevic/Cropix

Prizivni sud u Amsterdamu je u petak 5. srpnja, neslužbeno doznajemo, odbio posljednju žalbu koju su protiv Fortenove pokrenuli SBK Art, odnosno poduzetnik Saif Alketbi i Miodrag Borojević te je prvostupanjsku odluku o odbijanju izdavanja privremenih mjera zaustavljanja transakcije proglasio pravomoćnom.

Time je zasad završila pravna bitka na sudovima u Nizozemskoj, a sud je, neslužbeno doznajemo, naredio Borojeviću da Fortenova grupi nadoknadi žalbene troškove u iznosu od gotovo 20 tisuća eura.

Podsjetimo, u studenome 2022. godine odjeknula je vijest da je Saif Alketbi iz Ujedinjenih Arapskih Emirata stekao 43,4 posto udjela ruskog Sberbanka u Fortenova grupi.

Ta je financijska transakcija bila vrijedna navodno 400 milijuna eura, a iz Fortenove su tada poručili da još nemaju službenih saznanja o prodaji udjela Sberbanka.

Podsjećali su tada da je imovina Sberbanka pod sankcijama te da je za kupoprodaju potrebno ishoditi posebne dozvole tijela nadležnih za provedbu sankcija. U međuvremenu je u prosincu 2023. godine Skupština imatelja depozitarnih potvrda Fortenove većinom glasova odobrila transakciju kojom je Fortenova dobila novu vlasničku strukturu bez sankcioniranog suvlasništva, odnosno 97 posto prisutnih dioničara.

Odobrili su tada transakciju Fortenova Groupa TopCo B. V. kao prodavatelja i Iter BidCoa B. V. kao kupca 100 posto udjela u kapitalu kompanije Fortenova Group MidCo B. V., za iznos koji ukupno može dosegnuti do 660 milijuna eura.

Kako bi, bez obzira na razinu interesa dioničara za dodatnom investicijom, jamčila sigurnu dostupnost sredstava potrebnih za zaključenje transakcije po dogovorenoj cijeni, kompanija Open Pass Ltd., u vlasništvu Pavla Vujnovca, pristala je osigurati isplatu cijelog dogovorenog iznosa ako će to biti potrebno.

Prihvaćanju dogovora na skupštini tada je prethodila odluka Okružnog suda u Amsterdamu iz prosinca 2023. godine kojim su bili odbačeni svi zahtjevi SBK Art LLC-a Saifa Alketbija, navodnog vlasnika te kompanije, državljanina Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Međutim, Alketbi i njegova kompanija te poduzetnik Borojević nastavili su pravnu bitku na sudovima u Nizozemskoj. Kontaktirali smo odvjetnika Ljubu Pavasovića Viskovića koji ih je u nekim predmetima zastupao, ali on nije želio odluku komentirati.

Ovom presudom je, doznajemo, nizozemsko pravosuđe četvrti put odbacilo zahtjev sankcionirane osobe SBK Art i njezina navodnog vlasnika u dugom nizu tzv. obijesnog parničenja protiv Fortenova grupe. U prvom su stupnju predlagatelji odbijeni te je povodom žalbe Prizivni sud u Amsterdamu 19. lipnja, doznajemo, održao hitno osmosatno žalbeno ročište.

Predložene su, doznajemo, stotine dokaza te je Prizivni sud u Amsterdamu 5. srpnja dostavio odluku kojom predlagatelje odbija po svim osnovama i potvrđuje prvostupanjsku odluku o odbijanju izdavanja privremenih mjera zaustavljanja transakcije.

Kada je riječ o sankcijama tvrtki SBK, Prizivni sud zaključio je da ostaje pri ranijim (te također na Vrhovnom sudu potvrđenih) zaključcima o primjeni sankcija koje toj tvrtki zabranjuju korištenje prava glasa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. rujan 2024 01:55