BEZIZLAZNA SITUACIJA

Korčula pred bankrotom, gradonačelnica priznala: ‘Prijeti nam kolaps, a za sve je kriv HDZ!‘

Grad Korčula poziva potpredsjednika Vlade i ministra Branka Bačića da se uključi u rješavanje problema

Grad Korčula

 Tom Dubravec/Cropix

Prije dva dana odjeknula je vijest da je proračun grada Korčule pred bankrotom jer im je na naplatu stiglo 40 godina staro potraživanje za oduzimanje zemljišta mu iznosu d 2,1 milijun eura plus zatezne kamate. Građanima Korčule prijeti obustava odvoza smeća, financiranja sportskih klubova i realizacije projekata.

Cijelu je priču u javnost pustila gradonačelnica Nika Silić Maroević. Kaže da bi sudska presuda mogla imati teške posljedice za grad i građane jer će zbog nje stati ugovoreni projekti vrijedni pet milijuna eura.

Također tvrdi da je sve odavno moglo završiti nagodbom, no njezin prethodnik, HDZ-ovac Andrija Fabris to demantira. Fabris smatra kako se aktualna gradska vlast trebala aktivnije baviti ovim predmetom.

"Pokazalo se, nakon što je prvostupanjsko tijelo opet dobilo na odlučivanje, da je grad Korčula ne samo bio pasivan nego da nije zaštitio svoje građane", rekao je Fabris, a prenio Dnevnik.hr.

Danas je gradonačelnica Grada Korčule odlučila na Facebooku iznijeti svoju stranu priče te je oštro optužila gradonačelnika Fabrisa da je ‘samovoljom i bez informiranja Gradskog vijeća oštetio grad.‘

- Grad Korčula je imao priliku do kraja 2018. riješiti plaćanje naknade bivšim vlasnicima zemljišta povoljnije i uz pomoć države, ali samo u slučaju da je isplatio naknadu vlasnicima, što tadašnji HDZ-ov gradonačelnik Fabris nije želio učiniti. Umjesto toga, prekoračio je svoje ovlasti, odbio nagodbu od milijun eura bez informiranja i suglasnosti Gradskog vijeća i tako svojom samovoljom oštetio Grad Korčulu.

image

Andrija Fabris

Tom Dubravec/cropix/Cropix

Danas Gradu Korčuli prijeti ovrha od 2,1 milijun eura plus zatezne kamate temeljem pravomoćnih sudskih odluka, što će uvelike otežati funkcioniranje Grada kojemu ovaj iznos čini skoro pola izvornog godišnjeg proračuna.

Korčuli i Korčulanima se uzima budućnost, a sadašnjost stavlja na čekanje. Grad Korčula i Korčulani su žrtve nepravednog sustava zbog kojeg su danas prisiljeni plaćati propuste ranijih vlasti na nacionalnoj i lokalnoj razini.

Prethodni gradonačelnici Grada Korčule iz redova HDZ-a, Fabris i Kapelina, osam su godina bili na vlasti, od toga su do 2018. mogli djelovati po starom zakonu i nagoditi se s vlasnicima i dogovoriti otplatu u ratama. Umjesto toga gradonačelnik Fabris je ponuđenu nagodbu neovlašteno odbio bez da je o tome informirao Gradsko vijeće iako se radilo o vrijednosti nagodbe od milijun eura, što prelazi njegove ovlasti kao gradonačelnika. Mislio je kao da ako zabije glavu u pržinu kao noj da će ovrha nestati sama od sebe – vidimo kako je završilo.

Od rješenja Vrhovnog suda 2008. po kojem je Grad Korčula postao obveznik plaćanja naknade za deposedaciju bivšim vlasnicima zemljišta do promjene Zakona 2018. bilo je više prilika da se problem ovrhe nad Gradom riješi u interesu Grada Korčule i Korčulana, ali i bivših vlasnika.

Izmjenama zakona nakon 2018. sporno zemljište prelazi u vlasništvo Republike Hrvatske, koja će za njega i naplaćivati 80% prihoda od najma, a sve će platiti Grad Korčula i to puno više nego što bi se platilo 2018. godine.

Znajući za svoju odgovornost i propuste nije čudo da Fabris pokušava skrenuti priču na konačnu sudsku procjenu vrijednosti oduzetog zemljišta po kojoj Grad Korčula mora platiti bivšim vlasnicima 2,1 milijun eura i kamate. Četiri instance su, nakon što je prva procjena sudski poništena kao preniska, navedenu procjenu potvrdile. A to su Dubrovačko-neretvanska županija, Ministarstvo pravosuđa te Upravni sud u Splitu i Visoki upravni sud. I tijekom rasprave, te u žalbi i u tužbi je punomoćnik Grada Korčule prigovarao na visinu procjene, ali su svi ti prigovori odbijeni kao neosnovani. Posebno napominjem da je to druga procjena jer je prva već ranije ukinuta kao neodgovarajuća po žalbama i vraćena na ponovni postupak po uputi Ministarstva pravosuđa.

Tragično je kad se oko razlike u procjeni nekretnina iščuđava ministar Bačić u čiji djelokrug spadaju baš procjene i prostorno planiranje. Prije nego što je išta komentirao trebao je provjeriti razliku u cijeni nekretnina između 2018. i 2023. kad je bivši gradonačelnik iz njegove stranke po dvostruko nižoj procjeni mogao sklopiti nagodbu, ali je to bez znanja Gradskog vijeća odbio.

Nije niti čudo da se cijela stranka i državni aparat diže u obranu bivšeg gradonačelnika Fabrisa, umjesto da nam pomognu pronaći rješenje kojim bi se izbjegao kolaps Grada Korčule. Ova nepravda može snaći i druge gradove jer Vlada desetljećima dopušta da ih se lošim Zakonom dovede do bankrota.

Grad Korčula poziva potpredsjednika Vlade i ministra Branka Bačića da se kao Korčulanin i kao visoki državni dužnosnik, umjesto u jalove rasprave, aktivno uključi u rješenje ovog gordijskog čvora o kojem ovisi budućnost Grada Korčule, apelirala je gradonačelnica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. kolovoz 2024 19:28