RASTE BROJ ZARAŽENIH

Korona je i dalje tu: U srpnju i kolovozu zabilježeno dvadeset puta više pacijenata nego u lipnju, liječnici imaju važan savjet

HZJZ preporučuje cijepljenje jednom dozom cjepiva starijima od 65 godina i kroničnim pacijentima
 Ranko Šuvar/Cropix

U posljednjih pet tjedana od korone je u Hrvatskoj oboljelo oko 3500 građana, što govori da je trenutačno covid-19 ne baš rijedak zdravstveni problem, kako smo skloni misliti. U mjesec i pol broj oboljelih na tjednoj razini povećan je dvadesetak puta.

Poglavito su ugroženi stariji, imunokompromitirani i oni s težim kroničnim bolestima. Za neke od njih nužno je i bolničko liječenje, premda ni približno agresivno kao što je to bilo u vrijeme dok je virus bio nerijetko i smrtonosan.

- Srećom, ovaj najnoviji tip korone nije toliko opasan kao oni s kojima smo se susretali tijekom pandemije. No, činjenica je da je broj oboljelih sve veći. Premda se ljeti u našoj klinici uglavnom bilježi pad ukupnog broja pacijenta, ove godine to nije slučaj. ‘Krivac‘ je korona koja puni hitnu službu, a dio tih pacijenata moramo i hospitalizirati, kaže dr. Zoran Barušić, zamjenik ravnateljice Klinike za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević. Dodaje da je uglavnom riječ o starijim osobama narušena zdravlja kojima je nužno bolničko liječenje jer im je korona bitno pogoršala ukupnu zdravstvenu situaciju.

No, da je virus sve više prisutan potvrđuju i informacije iz bolnica. U nekima od njih čak su ograničeni i posjeti pacijentima. Da bi dodatno zaštitili svoje pacijente, koji se liječe u bolnici, u Klinici su nedavno uveli i strože mjere za posjetitelje. Tako je do daljnjega dozvoljen samo jedan posjetitelj po pacijentu koji ne smije imati znakove akutne infektivne bolesti, uključujući i one covida-19. Svi posjetitelji moraju nositi masku, održavati fizičku distancu i dezinficirati ruke prije ulaska u odjel.

Posjeti na covid-odjelima još su strože organizirani i mogući su samo dva puta tjedno, a obvezne su i medicinske maske te zaštitna odijela. Sličnu su mjeru prošlog mjeseca uveli i u KBC-u Split nakon što im se povećao broj hospitalizacija zbog covida-19.

Epidemiolozi su ovih dana zbog toga donijeli i dodatne preporuke za zaštitu građana. Namjera je, naime, spriječiti širenje ove virusne bolesti, osobito među osjetljivim osobama pa je HZJZ nedavno preporučio cijepljenje protiv covida-19 za ljetno i jesensko razdoblje. Iako je virus slabijeg intenziteta, a i ranije cijepljenje još uvijek ima utjecaj na smanjeno širenje bolesti zbog stečenog imuniteta, ipak se preporučuje ponovno cijepljenje za dio građana.

- Svi oni koji imaju neki rizični faktor, a nisu cijepljeni ili preboljeli covid-19 u posljednjih šest mjeseci, trebali bi se cijepiti jednom dozom cjepiva. Poglavito se to odnosi na starije od 65 godina, korisnike domova za starije kao i zaposlenike tih ustanova, zdravstvene djelatnike te sve koji imaju ozbiljnih zdravstvenih problema, objašnjava dr. Barušić. Dodaje da oni koji su proteklih mjeseci ili cijepljeni ili su preboljeli koronu trebaju pričekati šest mjeseci prije novog cijepljenja.

Iznimka od ove preporuke su osobe s teškom imunosupresijom jer trebaju primiti dvije doze cjepiva u razmaku od tri mjeseca, kažu u HZJZ-u.

U svakom slučaju, premda korona više nije ugroza kakvoj smo svjedočili tijekom pandemije, ipak i dalje može biti opasna po zdravlje. No, činjenica da imamo cjepivo i da je virus ipak manje agresivan, medicina lakše izlazi na kraj s tom bolešću, a dokaz je i da su tek rijetki umrli od covida-19 u Hrvatskoj posljednjih mjeseci.

No, da je virus sve više prisutan potvrđuju i informacije iz bolnica prema kojima je u nekima ograničen posjet pacijentima. Prema posljednjim podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, samo je od 5. do 11. kolovoza od korone oboljelo 865 građana. Slično je bilo i tjedan prije. U zadnjem tjednu srpnja bila su 752 oboljela, a sredinom tog mjeseca 374. Brojke rastu od lipnja, točnije od kraja tog mjeseca. U prvom tjednu lipnja bile su registrirane samo 34 prijave.

Dakako, ove brojke ne predstavljaju stvarno stanje, točnije stvarni broj oboljelih, već samo one koji su prijavljeni i evidentirani. Mnogo je više onih koji nisu išli liječniku pa se nisu službeno testirali, no srećom s obzirom na to da je ovaj najnoviji soj ipak manje opasan, bolest prolazi kako obična prehlada.

Početkom lipnja 34 prijave covida-19, a sredinom kolovoza čak 865

Da je virus covida-19 sve više prisutan potvrđuju zadnji podaci Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, prema kojima je samo u tjednu od 5. do 11. kolovoza od korone registrirano 865 oboljelih građana.

Slično je bilo i tjedan prije. U zadnjem tjednu srpnja bila su 752 oboljela, a sredinom tog mjeseca 374. Brojke rastu od lipnja, točnije od kraja tog mjeseca. Na primjer, u prvom tjednu lipnja bile su registrirane tek 34 prijave.

Dakako, ove brojke ne predstavljaju stvarno stanje, točnije stvarni broj oboljelih od korone, već samo one koji su prijavljeni i evidentirani dokazanim testom.

Svih onih koji nisu odlazili liječniku pa se nisu službeno testirali puno je veći broj no srećom s obzirom na to da je ovaj najnoviji soj ipak manje opasan bolest uglavnom kod većine građana prolazi kako obična prehlada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. rujan 2024 18:24