PREOKRET U RATU ZA PODRAVKU

Kosor miče Jurčića, Vidošević novi šef NO-a Podravke?

Premijerka Kosor popustila je Friščiću koji je posljednjih tjedana u žestokoj ofenzivi radi kontrole nad Podravkom
 Nikola Wolf/CROPIX

ZAGREB, KOPRIVNICA - Nadan Vidošević, predsjednik HGK i Uprave Kraša, dolazi na čelo Nadzornog odbora Podravke umjesto Ljube Jurčića, osobnog pouzdanika premijerke Jadranke Kosor, koja ga je i postavila u Podravku kad je kompaniju uzdrmala afera. U NO Podravke ulaze još HDZ-ovac Nikola Gregur, bivši župan i direktor koprivničke poslovnice Croatia osiguranja te SDP-ovka Vesna Želježnjak, koprivnička dogradonačelnica. Gregura predlažu Vladini fondovi HFP i HZMO, a Želježnjak Udruga malih dioničara Podravke.

S tim protuprijedlogom pojavit će se u četvrtak na skupštini dioničara Podravke predstavnici hrvatske države. Nova shema dogovorena je na sastanku premijerke Jadranke Kosor i njenog glavnog koalicijskog partnera, HSS-ova Josipa Friščića. Tim su dogovorom Kosor i Friščić izigrali mirovinske fondove, koji prema kapitalu imaju oko 33 posto glasova, a Kosor je, uz to, okrenula leđa Ljubi Jurčiću.

Dižu ruke od Podravke

Mirovinski fondovi, doznali smo danas u njihovim krugovima, protive se tom prijedlogu i smatraju se izigranima.

Mirovince pritom najviše smeta da su nova dva nadzornika Podravke isključivo politički izbor. Prema prethodnim dogovorima, mirovinci su bili spremni pristati da se novi NO poveća sa sedam na devet članova, ali pod uvjetom da još jedan bude predstavnik države, a drugi da bude neovisan. U toj bi varijanti država imala četiri člana u NO-u, mirovinci bi imali tri, jedan bi bio neovisan, a jedan bi bio predstavnik radnika.

Međutim, premijerka je popustila Friščiću koji je posljednjih tjedana u žestokoj ofenzivi kako bi zadržao političku kontrolu nad Podravkom.

Friščić je tu borbu poveo pod parolom “Podravka Podravcima”, žestoko se obrušivši na svakoga tko nije iz Koprivnice i tko želi da kompanija napokon počne funkcionirati kao dioničko društvo, a ne kao politički bankomat.

- Neshvatljivo je u kolikoj mjeri politika nije svjesna dalekosežih posljedica takve odluke za kompaniju, bio je danas nezadovoljan predstavnik jednog investicijskog fonda koji drži krupan udjel u dionicama Podravke.

Fondovi ne isključuju mogućnost da dignu ruke od Podravke i svoje udjele prodaju na međunarodnom tenderu.

- Ako se to dogodi, javnost i radnici Podravke trebaju znati tko je do toga doveo, poručio je predstavnik fonda.

Ključno je pitanje hoće li država u četvrtak na skupštini dioničara prikupiti potreban broj glasova za svoj prijedlog. Za izmjenu statuta tvrtke, u kojem zasad stoji da NO mora imati 11 članova, a prijedlog je da se smanji na sedam, odnosno devet, potrebna je apsolutna većina od 50 posto plus jedan dionički glas. Država će se pojaviti s oko 26 posto udjela, mali dioničari prikupili su osam posto, a mirovinski i investicijski fondovi više od 35 posto. Država i mali dioničari, dakle, nemaju većinu u skupštini pa su im potrebni i drugi glasovi.

Odlučujuć bi mogao biti paket od 10,64 posto dionica, koji je u vlasništvu malteške tvrtke Fima Ami. Kao predstavnik tih dionica na skupštini će se pojaviti Dubravko Žganec, bivši poslovni partner Milana Horvata, vlasnika Fime.

Polančec ipak glavni?

Branko Vuljak kao predsjednik Skupštine dioničara prije nego ga smijene, ima pravo odlučiti smije li itko, pa tako i Žganec, uopće glasati u ime tih 10,64 posto kapitala. Odluka je opasna, jer je riječ o dionicama koje su predmet spora u aferi i nije jasno jesu li Podravkine, Fimine ili OTP-ove. Naime, ako su Podravkine, onda su to, u stvari, trezorske dionice koje ne daju pravo glasa.

Ako će ih pak tretirati kao Fimine, jer formalno to i jesu, onda će o Podravci, na kraju, odlučivati Damir Polančec i njegovi ljudi . Baš kako su i htjeli.

Pravaši postali novi Friščićevi politički saveznici

Neobično za stranku centra, kako se HSS voli predstavljati, ideje njenog predsjednika Josipa Friščića da Podravku treba vratiti Podravcima te kako treba spriječiti njenu prodaju bilo kojem ulagaču i da se taj stav, ako treba, mora braniti i prosvjedima, podržale su krajnje desne i krajnje lijeve političke opcije na hrvatskoj sceni. Podršku su mu dali s desnog spektra Hrvatska čista stranka prava, Hrvatska autohtona stranka prava i Hrvatska stranka prava. Njegove stavove podržava i Crvena akcija, grupa koja na svojim stranicama tvrdi da se bori protiv kapitalista i za vladavinu naroda, a to će se postići revolucijom.

Željku Periću nude mjesto predsjednika Uprave

Krajem svibnja istječe mandat sadašnjoj Upravi Podravke koju vodi Friščićev kadar Miroslav Vitković. On bi mogao ostati u novoj upravi, zajedno sa stranačkim kolegom Marinom Pucarom. Mjesto šefa Uprave ponuđeno je premijerkinom gospodarskom savjetniku i konzultantu Željku Periću, priča se u investitorskim krugovima. No, Perić tvrdi da nitko s njim o tome nije razgovarao. Nakon upravljačkih poslova u Plivi i Luri, Perić je zadovoljan svojim konzultantskim poslom i ne bi ga se lako odrekao.

3 ključna preokreta u bitki za Podravku

1. Premijerka Kosor se nakon nekoliko mjeseci odrekla Ljube Jurčića kojeg je postavila na čelo Nadzornog odbora kad je Podravku uzdrmala afera. Jurčić se trudio stabilizirati kompaniju i uspješno je prodao novo izdanje komercijalnih zapisa

2. Josip Friščić pobijedio je u borbi da Podravka ostane pod kontrolom politike, čime su on i premijerka Kosor izigrali mirovinske fondove, koji se zauzimaju za to tvrtka počne poslovati kao dioničko društvo u kojem odlučuju vlasnici

3. O sudbini kompanije odlučivat će na kraju 10,64 posto spornih dionica, stečenih u aferi, jer mirovinci s jedne te Vlada i mali dioničari s druge strane imaju podjednak broj glasova. Zapravo će odlučivati Damir Polančec i njegovi ljudi

Nadan Vidošević - Kako se HDZ-ov otpadnik vratio u milost premijerke?

Vidošević je sve donedavno slovio kao HDZ-ov “zločesti dečko” koji je zbog neposluha isključen iz stranke.

- Vidošević je iskoristio HDZ da bi dobio visoke funkcije koje su mu donijele veliku korist, a onda je stranku odbacio kao isluženu krpu - tako je o šefu HGK i predsjedniku Uprave Kraša prije samo nekoliko mjeseci govorio dio HDZ-a kad se on odlučio uključiti u utrku za predsjednika države. Kad se kandidirao, Vidoševića je HDZ, u kojemu je bio od samih početaka, izbacio iz svojih redova.

- To se dogodi svaki put kad član ne poštuje odluke stranačkih tijela: brisanje iz članstva - tvrdila je ne tako davno premijerka i šefica HDZ-a, Jadranka Kosor. Uslijedio je niz optužbi na račun HDZ-ova otpadnika koji je bio spominjan i kao jedan od glavnih krivaca što HDZ-ov kandidat Andrija Hebrang nije ušao u drugi krug predsjedničkih izbora.

No, stvari su se u odnosima između Vidoševića i HDZ-a očito preko noći promijenile jer je premijerka donijela odluku o njegovoj novoj ulozi u Podravki.

Što je HDZ-ova “otpadnika” vratilo u okrilje stranke? Upućeniji kažu da se Vidošević nakon izgubljenih izbora jako želio vratiti na scenu. Posljednjih nekoliko mjeseci Vidošević nije iznio niti jednu kritiku o Vladi i premijerkinim potezima.

- Radio je na tome da se približi premijerki - smatra naš izvor. To je očito rezultiralo i njegovim postavljanjem na čelo NO-a Podravke. No, ta odluka izazvala je mnogo nezadovoljstva u jednom dijelu HDZ-a. ( Rozita Vuković)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. rujan 2024 10:08