SMJENA U VLADI

Kosor razriješila ministricu bez portfelja Biancu Matković

 Goran Mehkek/CROPIX

ZAGREB - Premijerka Jadranka Kosor razriješila je danas dužnosti Biancu Matković, ministricu bez portfelja, dosadašnje funkcije.

Bianca Matković razriješena je dosadašnje dužnosti temeljem rješenja premijerke i uz supotpis predsjednika Sabora Luke Bebića. Dosadašnja ministrica bez portfelja, koja svoj brz uspon na hijerarhijskoj ljestvici može zahvaliti ponajprije dobrim odnosima s bivšim premijerom i predsjednikom HDZ-a Ivom Sanaderom, ubuduće će obnašati dužnost državne tajnice za gospodarsku diplomaciju u Ministarstvu gospodarstva.

„Vjerujem da će na novoj dužnosti imati priliku realizirati svoja znanja, vještine, sposobnosti i potencijale i pokrenuti projekte koji dugo stoje“, kazala je Kosor na kraju današnje sjednice, dodavši kako Biancu Matković razrješuje u dogovru s njom.

O smjeni Biance Matković govori se već dulje vrijeme. U vrijeme neuspjela Sanaderova puča u HDZ-u početkom siječnja ove godine mediji su Biancu Matković opisivali kao osobu koja je pružila potporu bivšem premijeru.

Istodobno, u javnost su počele stizati informacije kako premijerka i predsjednica HDZ-a nema povjerenja u svoju ministricu bez portfelja. S druge strane, i sama Bianca Matković žalila se da je u Vladi zapostavljena. Poseban se problem pojavio nakon što su se pojavile informacije o njezinu mogućem povratku u Sabor, na što Kosor i HDZ nisu gledali nimalo blagonaklono, jer bi, u slučaju povezivanja HDZ-ovih disidenata i njihova jačanja Biancom Matković, u pitanje došla Vladina većina.

Vlada je danas analizirala turističku 2009. i uvojila prijedlog programa pripremnih i provedbenih aktivnosti za 2010. godinu. Prema očekivanjima ministra turizma Damira Bajsa, Hrvatska bi i u ovoj godini trebala ostvariti dobre turističke rezultate, iako će i ova godina ovisiti o last-minute aranžmanima. Bajsova strategija za 2010. temelji se na očekivanju da će Hrvatska i ove godine privući velik broj stranih turista, ali i da će godinu obilježiti povratak domaćih gostiju.

„Ova sezona ni po čemu neće biti laka. Hrvatski je turizam praktično na razini 2008. godine“, upozorio je Bajs, zahvalivši „kuharima, konobarima i svim drugim radnicima u turizmu, ali i ministrima“.

Dobru sezonu očekuje i Božidar Kalmeta, ministar prometa, koji je kazao da će dobra prometna infrastruktura pomoći ostvarenju ciljeva. Obećao je i da neće biti gužvi na trajektinim linijama.

„Ako i bude gužve, to znači da će turisti doći u neočekivano velikom broju“, odvratila je Kosor.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. rujan 2024 22:39