POMAMA U HRVATSKOJ

Koštaju kao suho zlato, odbijaju desetke upita, čekaju se tjednima, a navala je - rekordna: ‘Ovaj mjesec? Nemoguća misija!‘

Tražili smo osnovne informacije o standardnoj usluzi montaže uređaja do 4,5 kW

Ilustrativna fotografija

 Berislava Picek/cropix/Cropix

Sredina je srpnja, redaju se toplinski valovi i uvelike traje navala za klimatizacijskim uređajima. Montažeri su, očekivano, preopterećeni, ali odlučili smo provjeriti kakva je trenutno šansa za postavljanje uređaja - koliko se mora čekati slobodan termin i koju svotu treba izdvojiti za spas od nesnosnih temperatura.

Tražili smo osnovne informacije o standardnoj usluzi montaže klima-uređaja do 4,5 kW, koji bi bio trebao biti dovoljan za našu nekretninu površine 45 četvornih metara u zapadnom dijelu Zagreba. Instalacija ne treba biti na visini za koju se koristi dizalica ili skela, koje se ponekad zasebno naplaćuju.

Od ukupno 15 tvrtki koje smo nazvali, javilo nam se njih osam. Djelatnik prve zamolio nas je da pričekamo dok nas ne proslijedi kolegi koji se bavi prodajom, jer ne montiraju klima-uređaje koji nisu kupljeni od njih.

Već tijekom prve minute razgovora jasno je da im je gužva. U pozadini se čuju drugi pozivi dok s ekipom na terenu istodobno dogovaraju može li se još jedan klijent danas ubaciti u raspored intervencija.

- Montaža do uređaja 5 kW je 300 eura s tri metra instalacije i probojem zida, nadalje je 330 eura. Gužva je trenutno, sljedeći slobodan termin bi bio za dva i pol tjedna, dakle zadnji tjedan srpnja. Montaža traje tri do četiri sata - objašnjava nam djelatnik prodaje.

Govorimo mu da nismo sigurni hoćemo li toliko izdržati po ovim temperaturama i zovemo dalje. Javlja nam se drugi montažer, uspuhan i usred posla, kojeg pokušavamo brzinski pitati o cijeni ugradnje. Nakon nekoliko sekundi razgovora već gubimo nadu.

- Teško, ne mogu nikako, jako sam zauzet sada. Treba vam vjerojatno zbog ovih vrućina i što prije, pretpostavljam? To je nemoguća misija, imate sigurno tri tjedna do mjesec dana čekanja - govori nam odmah.

Okrećemo treći broj, gdje nas u startu pitaju zovemo li za klima-uređaj. Odmah objašnjavaju da su im priopritet klima-uređaji kupljenu kod njih, stoga o tome ovisi termin montaže.

- Iskreno rečeno, mislim da sam odbio upite za 20 ili 30 klima-uređaja koji se ne kupuju kod mene. Sada je gužva i tako ne zatvaram svoj krug, inače mi je džaba i mogu raditi za nekog drugog. To mi je bezveze jer imamo dobru ponudu klima, cijene su usklađene i nisu pretjerane - govori nam montažer.

image

Klima uređaj, ilustracija

Romain Doucelin/afp/profimedia/Romain Doucelin/afp/profimedia

Objašnjava nam cjenovni rang i kako bi nam solidno funkcionirala klima od 3,5 kW, jer će nas rashladiti, osim ako tražimo temperature od 12 ili 13 stupnjeva. Montaža, kaže, osim o mjestu kupnje klima-uređaja, ovisi i o izvedbi, položaju uređaja, pripremama, bušenju betona, proboju i napajanju. Stoga pitamo koliko najviše moramo izdvojiti u najgorem slučaju.

- Cijena montaže koju nam naši dobavljači diktiraju otprilike je 360 eura. Mi možemo spustiti cijenu maksimalno do 300-tinjak eura, ali dalje vam ide po metru. Ovaj tjedan smo popunjeni, nekad radimo raspored i po sedam dana unaprijed, ali nešto ovakvo uvijek se može ubaciti - govori nam montažer.

Tražimo ga i cijenu uvida s obzirom da nismo sigurni koji klima-uređaj kupiti i gdje ga je najbolje postaviti, ali nas upozorava da nema vremena. Izlazak će naplatiti, kaže, iako se poslije može odbiti od cijene tijekom kupnje. Dan prije već je bio u zapadnom dijelu grada i ne isplati im se dolaziti jer se sada usmjeravaju na drugi dio Zagreba. Zauzvrat nudi da mu prostor fotografiramo i slike pošaljemo putem WhatsAppa.

Okrećemo sljedeći telefonski broj, gdje nas u startu, da bi mogli procijeniti trošak montaže, pitaju jesmo li već kupili klima-uređaj. Ovaj put, kako bi provjerili sve opcije, odgovaramo da imamo stari, ali nismo sigurni je li možda bolje kupiti novi.

- Možda u razdoblju zime, jeseni ili ranog proljeća, ali sad nemamo vremena za montiranje rabljene klime. Posao sam po sebi nije lagan, vani je 30 stupnjeva i treba ga što prije obaviti i ići dalje. Sada u sezoni montiramo nove klima-uređaje čija je instalacija što jednostavnija - objašnjavaju nam.

Spominju rizike poput manjka plina ili problema s elektronikom, koji im poslije odulje montažu. Dogovaramo kupnju novog uređaja kako bismo vidjeli koliki su cijena i trajanje ugradnje.

- Budući da je klima nova i vjerojatno biste trebali račun, računajte s 300 eura. Naravno, cijena se mijenja bez računa. Gužva je i jako puno toga moramo obići, ali naravno da to možemo napraviti u nekom razumnom roku. Za desetak dana, što je u redu s obzirom na doba godine - govori nam montažer.

image

Održavanje klima uređaja, ilustracija

/Shutterstock

Također nam preporučuje da, kad uhvatimo vremena, izvana i iznutra slikamo lokaciju na koju bismo uređaj htjeli postaviti, uz napomenu da sa starom klimom možemo nešto napraviti izvan sezone. Montaža traje nekoliko sati, stignu na lokaciju oko pola 9 ujutro i u podne su gotovi.

Zovemo sljedeću tvrtku, u kojoj također načelno montiraju samo klima-uređaje kupljene kod njih. Cijena ugradnje je 212 eura bez PDV-a, ali ako je dogovorimo, uređaj, nažalost, nećemo brzo dočekati.

- Mislim da je to ukupno oko 256 eura, ali gužve su nam, do početka kolovoza nemamo ništa slobodno. Održavamo većinom centre i od idućeg tjedna nitko nam neće biti u Zagrebu, svi idu na terene. Od početka kolovoza ekipe su opet u gradu - govori nam djelatnica.

Pronašli smo i montažera koji nam je rekao da, što se njega tiče, klima-uređaj možemo kupiti bilo gdje, preko njih ili negdje drugdje. Cijena montaže uređaja do 3,5 kW je 250 eura, a do 4,5 kW 300 eura, iako zapravo ovisi o debljini cijevi.

- To se vidi na licu mjesta, jer su počeli raditi i uređaje snage 3,6 ili 3,8 kW. Na primjer, ako idu cijevi kao za uređaj snage 5 kW, onda je ta cijena montaže. Ovaj tjedan ništa, tek negdje možda kraj sljedećeg tjedna. Ako slučajno ne nađete prije nekoga, javite se sljedeći tjedan i dogovorit ćemo se - zaključuje sugovornik.

Iz sedme tvrtke su nam rekli kako se kod njih čeka dva do tri tjedna jer su gužve, ali klima-uređaje snage do 4,8 kW ugrađuju samo na kompletno pripremljenu instalaciju, po cijeni od 150 eura za uređaj iz njihove ponude ili 160 eura za uređaj koji klijenti nabave sami.

Tijekom zadnjeg razgovora rekli su nam da moramo od njihove tvrtke kupiti klimu, čija dostava traje oko sedam radnih dana, ali također ovisi o području i o tome živimo li na otocima.

- Čeka vam se rok za montažu, nije bitno kad će uređaj doći, jer imamo toliko posla da ne stignemo u roku od 15 dana obaviti montažu - ukratko nam objašnjava djelatnica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. srpanj 2024 16:08