NAJAVA MINISTRA OBRANE

KRSTIČEVIĆ: 'Nadamo se da će 2020. godine avion F16 Barak biti u rukama hrvatskih pilota. Kod nas će se oni zvati F16 Bljesak i Oluja'

“Nadamo se da će 2020. godine avion F16 Barak biti u rukama hrvatskih pilota. Kod nas će se oni zvati F16 Bljesak i Oluja.

S načelnikom Glavnog stožera smo dogovorili da na repu aviona bude slika legendarnog pilota Rudolfa Perešina kao uspomena na sve ono što je dao za Hrvatsku”, najavio je jučer ministar obrane Damir Krstičević nakon susreta za austrijskim ministrom obrane Mariom Kunasekom. Kako nam je potvrđeno u Ministarstvu obrane, deset jednosjeda F16 nosit će naziv “Oluja”, a dva dvosjeda nosit će ime “Bljesak” i na repu dvosjeda će biti lik Rudolfa Perešima.

I ovaj susret nije prošao bez razgovora o povratku borbenog aviona MiG-21 kojim je Perešin u listopadu 1991. iz JNA preletio u Austriju. Avion se nalazi u austrijskom vojnom zrakoplovnom muzeju u bazi Zeltweg. Uz avion muzeju je i Perešinovo letačko odijelo. S hrvatske strane bilo je više pokušaja da austrijska strana vrati taj avion Hrvatskoj, ali su bili bezuspješni. Ministar Krstičević jučer je uspio dogovoriti da se Hrvatskoj vrati Perešinovo letačko odijelo, dok će o povratku aviona razgovarati pravnici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. rujan 2024 13:58