BORBA ZA RIVIJERU

‘Vatra svugdje uokolo, a meni hladno, zadnji put sam spavao prekjučer i usred pakla uleti ta budala. Ljudi, uozbiljite se!‘

‘lako su vatra i vrućina oko nas, u nekoliko momenata meni je bilo hladno. Oči ti suze od dima, plačeš, kašlješ i gasiš‘

Herold Leš jedan je od evakuiranih

 CROPIX

Požar koji više od 24 sata uništava gotovo svu šumu i maslinike na području Tučepi i Stare Podgore postaje sve ozbiljniji, a kuće je sve teže braniti. U pomoć vatrogascima dolaze pojačanja iz Dubrovnika i Osijeka, a priprema se i dvorana za prihvat umornih gasitelja iz ostalih dijelova Hrvatske.

- Nažalost, ne mogu reći da stanje nije ozbiljno. Brani se doslovno kuća po kuća, fali nam ljudstva, oslanjamo se na pješadiju, ali ja se nadam da ćemo obraniti sve kuće - rekao je za Slobodnu Dalmaciju zapovjednik DVD Makarska, Josip Baričević Bepo.

U vatrogasnim prostorijama zatičemo nekoliko gasitelja koji se opet spremaju za odlazak na požarište. Umorni, natečenih i crvenih očiju, kažu da ne znaju što im donosi noć: "lako su vatra i vrućina oko nas, u nekoliko momenata meni je bilo hladno. Oči ti suze od dima, plačeš, kašlješ i gasiš", kaže jedan od vatrogasaca.

- Ja cijeli dan mičem glisere i brodove iz luke koji ometaju rad kanadera. Molim vas, apelirajte na ljude da plovilima ne ometaju kanadere - dodaje drugi. Isto se odnosi i na dronove jer, kako se doznaje, jedan od kanadera na jednom od požarišta udario je krilom u dron.

- Da stvar bude gora, u srijedu oko 19:30 sati ispred objekta Petar Pan u Makarskoj djeca su zapalila suho granje, a mi smo, onako umorni, došli s dva kamiona. Ljudi, uozbiljite se! Zadnji put sam spavao prekjučer - rekao je jedan vatrogasac.

Požar bi mogao doći do Makarske

Pokazuju videa s požarišta na kojima se vidi kako žerava doslovno odskače od tla i rasprskava se po zraku. Ježimo se svi od prizora. S vatrogascima je i Boro Šabić, upravitelj Šumarije Makarska.

- Dosad su gorjela privatna imanja i maslinici, a u srijedu navečer državna zemlja i šuma. Moglo bi se lako dogoditi da se požar prebaci na Kotišinu i Voliciju, što bi značilo da će doći nadomak Makarske. Stvarnu štetu još je uvijek nemoguće procijeniti - kaže za Slobodnu Dalmaciju.

Za neke će ovo biti posebno mučna noć.

- Morao sam napustiti kuću - rekao je vidno potresen Herold Leš, koji živi u zaseoku Vrutak u Staroj Podgori.

- Vatrogasci evakuiraju Marinoviće i Pivce, gledao sam kako mi kuću liže plamen visok desetak metara i počeo sam se gušiti. Srčani sam bolesnik pa su vatrogasci naredili da idem. Obitelj sam odveo u Makarsku već oko 15:30 sati. U srijedu sam pomagao u Tučepima i nisam spavao, a popodne sam gledao iz kuće kanader i ponadao se kako će sve biti u redu. Moja susjeda Paula ostala je s vatrogascima u okruženju. Nadam se da će obraniti kuću. Samo neka nema žrtava. Kuća ako ostane - ostane! Ako ne ostane, gradit ćemo ispočetka - kaže Herold.

Vatrogasci zahvaljuju svim dobrim ljudima koji im donose hranu i piće.

- Ničega nam ne fali! Hvala svima, Apfelu i Valamaru, Kauflandu na donaciji vode i svakakvog voća. Doslovno hvala svima koji nam pomažu - rekao je Zoran Đapić pripremajući se za odlazak na požarište.

- Biti vatrogasac nije samo zanimanje - kaže nam na odlasku.

- To je... - stislo se Zoranu grlo... Kao i nama... A što znači biti vatrogasac, zaključite vi sami.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. kolovoz 2024 16:45