SVI SU NA TERENU

Kupa divlja, situacija u Karlovcu nije dobra, zatvaraju se prometnice i uvode izvanredne mjere: ‘Stiže ozbiljan vodni val!‘

- Očekuje nas uvođenje izvanrednih mjera obrane, sutra će biti jasnija prijetnja, rekao je direktor Hrvatskih voda

Ilustrativna fotografija

 Robert Fajt/Cropix

Prvotne procjene o vodostaju vodnog vala Kupe kroz Karlovac u petak u popodnevnim satima od maksimalnih 750 cm - danas u popodnevnim satima - pale su u vodu! Nova projekcija kaže da će val biti +800 cm, a to znači da će donijeti probleme, u najblažoj varijanti bit će zatvorene prometnice, u najgoroj bit će poplavljeni objekti.

Danas u popodnevnim satima u Karlovcu se sastao Stožer Civilne zaštite na kojemu je bio i generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković.

- S obzirom na to da je u gornjem toku palo više od 200 mm oborina bilo je za očekivati formiranje velikog vodnog vala rijeke Kupe, on se formirao, modeli govore da ćemo imati ozbiljni vodni val na razini plus +800 cm, hoće li biti viši od toga ovisit će i o novim oborinama koje još padaju i trebaju pasti do jutra, kada će se umiriti. Sutra ćemo znati koliko je prijetnja ozbiljna. Danas smo sve učinili kao bismo prevenirali štete koje bi se mogle dogoditi - rekao je direktor Đuroković.

Navodi da je izgrađeno 400 metara privremenih sustava obrane od poplava, u tijeku je podjela 10.000 vreća ugroženim područjima, a u pripremi je 20.000 vreća za potrebe hitnih intervencija, na terenu je i 12 crpki za zaobalne vode.

- Do noćnih sati uvest će se redovne mjere obrane od poplava na području Karlovca, a sutra nas očekuje uvođenje izvanrednih mjera obrane. Sutra će biti jasnija prijetnja, nastojat ćemo minorizirati štete od ovog vodnog vala - dodao je Đuroković.

Karlovački gradonačelnik Damir Mandić je kazao da su sve službe na terenu od jučer te su odrađene sve pripremne radnje, odnosno da su napunjene vreće s pijeskom po ugroženim mjesnim odborima.

- Kupa je ta koja će nam moguće napraviti najviše problema jer je na mrežničko-koranskom dijelu sustav obrane uspostavljen. Nezahvalno je komentirati projekcije koje se mijenjaju iz sata u sat, nama u Karlovcu je jasno - kada Kupa krene iznad 800 cm je jako teško kontrolirati i zaštiti imovinu. Ono što mogu reći je da su službe, cijeli Stožer s Javnom vatrogasnom postrojbom, DVD-ima i zaposlenicima gradskih tvrtki su aktivni i na terenu. Važno je da naši sugrađani znaju da se i dalje, kao i prijašnjih poplava, mogu javiti na brojeve Stožere - kazao je gradonačelnik Mandić, dodajući da će se uskoro početi zatvarati prve prometnice.

Kupa u Karlovcu u 19 sati bila je na 584 cm uz rast vodostaja od oko 25 cm po satu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. listopad 2024 20:06