OD IZVORA DO MORA

Labinjani od ambalažnog otpada očistili prirodu u mjestu Prtlog

Najveći uspjeh ove akcije nisu kilogrami ili tone prikupljenog ambalažnog otpada, već broj ruku koji ih je sakupljao, istaknuo je gradonačelnik Valter Glavičić

Od izvora do mora - Labin

 Privatna Arhiva/

Sunčana nedjelja u istarskom gradu Labinu protekla je u znaku čišćenja okoliša od ambalažnog otpada. Akcija održana u sklopu ekološkog projekta Od izvora do mora okupila je 45 volontera. Mještanima Prtloga, u kojem se prikupljao ambalažni otpad, pridružili su se volonteri iz Javne vatrogasne postrojbe, Dobrovoljnih vatrogasnih društava, Crvenog križa Labin, Društva podvodnih aktivnosti Rabac, Jedriličarskog kluba Kvarner te djelatnici Grada Labina.

Volonterka Alenka Verbanac kaže kako je to samo još jedna akcija čišćenja kojoj su se mještani odazvali, i to s posebnim zadovoljstvom.

“Kao i svake godine očistili smo ovaj naš biser, a uz dobro i veselo društvo u svemu uživali. Bez obzira na samu nagradu, svi zajedno učinili smo još jedno dobro djelo”, poručila je Alenka Verbanac.

Valter Glavičić, gradonačelnik Labina, pohvalio je što se velik broj volontera odazvao današnjoj akciji čišćenja.

image

Od izvora do mora - Labin

Privatna Arhiva/

“Ovo pokazuje da smo sve više svjesni da smo upravo mi građani najodgovorniji za stanje našeg okoliša, prirode i podmorja, te da je prvenstveno na nama, a tek onda na javnim službama da naše okruženje držimo nezagađeni”, rekao je Valter Glavičić.

Dodaje kako najveći uspjeh ove akcije nisu kilogrami ili tone prikupljenog otpada, već broj ruku koji ih je sakupljao.

“Potencijalna nagrada, u vidu pošumljavanja jednog dječjeg parka, može samo biti dodatna motivacija da i dalje brinemo o našem okolišu i odazivamo se na ovakve akcije”, naglašava.

Labin je jedan od osam gradova koji se natječu u kategoriji srednjih gradova. U kategoriji velikih se natječe još sedam, a u kategoriji malih 15 gradova. Svi će oni do sredine lipnja provesti svoje akcije čišćenja ambalažnog otpada, a najbolji iz svake kategorije dobit će po 15 tisuća eura za sadnju novih stabala u svojim zelenim zonama.

Kao što je gradonačelnik Glavičić spomenuo, Labin bi tu nagradu iskoristio za uljepšavanje igrališta u prigradskom naselju Presika koje su prošle godine dodatno oplemenili novim i modernijim spravama.

image

Od izvora do mora - Labin

Privatna Arhiva/

“Kao jedino dječje igralište u tom kvartu, uz pošumljavanje i uređenje hortikulture, površina može prerasti u mali urbani park, optimalan za provođenje slobodnog vremena i druženje djece, ali i obitelji”, uvjereni su.

Ekološki projekt Od izvora do mora organiziraju Coca-Cola, Jutarnji list, Konzum i Udruga gradova. Njegov je cilj akcijama čišćenja urediti okoliš i povećati svijest o važnosti pravilnog odlaganja ambalažnog otpada, a sadnjom stabala popraviti kvalitetu života u gradovima. Ove godine u njemu sudjeluje rekordni broj hrvatskih gradova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. rujan 2024 02:05