JUŽNA RUTA

LASTOVO BI MOGLO POSTATI KAO LAMPEDUSA U Dubrovačko-neretvanskoj županiji spremaju se za izbjeglički val

'Imamo informacije kako migranti razmatraju da se u slučaju lošeg vremena spuste na donju trasu'

Iz Dubrovačko-neretvanske županije jučer su potvrdili da su u tijeku pripreme za prihvat tri do pet tisuća izbjeglica dnevno.

- Imamo informacije kako sami migranti razmatraju da se u slučaju lošeg vremena i nastavka blokade granice u Mađarskoj, kao i nastavka ove situacije na hrvatsko-srpskoj granici, spuste na donju trasu. U Grčkoj ih je trenutno 2,2 milijuna, a južna ruta ide dalje preko Albanije, Crne Gore i u Hrvatsku. Mogli bi ulaziti na graničnim prijelazima u Konavlima, a druga je varijanta da će ići na Neretvu. Stoga radimo logističku pripremu za tri do pet tisuća izbjeglica dnevno. Oni ne žele ostati u Hrvatskoj, nego ići u zapadnu Europu. Ovdje bi se zadržali do 48 sati - ističe glasnogovornik Stožera za zaštitu i spašavanje Dubrovačko-neretvanske županije Goran Cvjetinović. Dodaje da će Stožer informaciju o kretanju izbjeglica prema hrvatskom jugu dobiti 48 sati prije njihova dolaska na granicu. Odande bi se migranti trebali prevesti do Ploča, gdje dalje postoji mogućnost željezničkog prijevoza.

Morska ruta

Prema procjenama MUP-a, zbog blokade mađarske granice, ali i nadolazećih hladnih i kišnih dana može se očekivati da će izbjeglice iz Grčke, odnosno Turske krenuti toplom rutom uz more preko Albanije i Crne Gore. U Hrvatsku bi ulazili na graničnim prijelazima u Vitaljini, Gornjem Brgatu i Novim Selima u dolini Neretve. Kako se ističe u dokumentaciji županijskog Stožera za zaštitu i spašavanje, za prihvat migranata, imajući u vidu nadolazeću zimu, PU Dubrovačko-neretvanske županije predlaže poluotok Prevlaka, gdje već postoji sva potrebna infrastruktura. Pripreme na Prevlaci već su počele i radovi su jučer bili u punom jeku. Drži se da bi dio migranata mogao stići i morem.

Razrađen plan

U tom će se slučaju njihov prihvat obaviti u Dubrovniku, u lučkom području ispod mosta Dubrovnik. Iz dokumentacije je vidljivo da su pripreme za mogući prihvat izbjeglica pri kraju te da je plan razrađen do najmanjeg detalja. Primjerice, već su određene smjene te poimenično sastavljena lista dežurstava u Stožeru. U kuloarima se čuje da se za prihvat izbjeglica koji bi u Hrvatsku dolazili morem spominje i Lastovo, najudaljeniji naseljeni hrvatski otok na kojem se nalazi napuštena baza bivše jugovojske, koji bi mogao biti hrvatska Lampedusa.

Na Prevlaci uvode vodu i struju

Na sastanku čelnika DUZS-a, dubrovačke policije i konavoskih vatrogasaca izdana je zapovijed da se očisti područje oko objekata na Prevlaci. Ondje su brojni objekti iz vremena JNA, veliki hangari i tvrđava iz doba Austro-Ugarske koji imaju kapacitet za primanje velikog broja ljudi. Na terenu su i djelatnici HEP-a koji pokušavaju osposobiti opskrbu poluotoka strujom. Prevlaka nema ni tekuću vodu. (D.M.L.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 18:37