REVOLUCIONARNO OTKRIĆE

Lijek za prošlost: Dolazi pilula koja će brisati loša sjećanja

Novi tretman, pomoću kojega će se uskoro razviti pilula za ljude, uspješno je isproban na štakorima

ZAGREB - Znanstvenici Sveučilišta Portoriko razvili su tretman pomoću kojega će u budućnosti biti moguće razviti tabletu koja “briše ružna sjećanja”, objavili su svjetski mediji prenoseći rezultate istraživanja objavljene u uglednom časopisu Science.

Novi tretman iskušan je zasad samo na štakorima, no znanstvenici smatraju da bi se mogao koristiti u tretmanu posttraumatskog stresnog poremećaja (PTSP), anksioznosti i različitih poremećaja izazvanih bolnim i traumatičnim događajima.

Protein iz mozga

Umjesto da eksperimentiraju s konvencionalnim sedativima i antidepresivima dr. Gregory Quirk i njegovi suradnici sa Sveučilišta Portoriko, isprobali su na štakorima djelovanje moždanog neutropnog čimbenika (BDNF), proteina koji se prirodno proizvodi u mozgu, a u ključan je u procese pamćenja i učenja. Pokazalo se da BDNF kod štakora ima blagotvoran učinak tako da briše bolne asocijacije.

Naime, znanstvenici su pomoću elektrošokova kod štakora inducirali traumatična iskustva. Svaki put kad bi čuli zvuk koji ih je asocirao na elektrošokove, štakori bi se “smrzli od straha”. No, injektirajući BDNF, protein koji potiče rast nervnih stanica, u mozak štakora, znanstvenici su otkrili da to pomaže laboratorijskim životinjama da zaborave traumatična iskustva s elektrošokovima.

- Ovo istraživanje snažno podupire ideju da bi se na osnovi učinka BDNF-a mogli razviti lijekovi koji bi se koristili u tretmanu PTSP-a i različitih poremećaja izazvanih anksioznošću - komentirao je Thomas Insel, direktor američkog Nacionalnog instituta za mentalno zdravlje koji je financijski pomogao istraživanje.

Lijek za tlak briše sjećanja

Ipak, znanstvenici smatraju da će proći više godina kliničkih ispitivanja prije nego što se utvrdi da je lijek siguran za tretman kod ljudi. Inače, prije pet godina znanstvenici su spoznali da propranolol, lijek koji se desetljećima koristio za snižavanje visokog krvnog tlaka, pokazuje ohrabrujuće rezultate u “brisanju” neugodnih sjećanja kod pacijenata koji pate od PTSP-a

Propranolol je lijek koji spada u betablokatore, a 50-ih godina prošlog stoljeća sintetizirao ga je Škot James Black, dobitnik Nobelove nagrade za medicinu 1988. godine.

Etičari upozoravaju na moguće zloporabe takvih lijekova, pogotovo u vojne svrhe. Primjerice, vojnicima, koju u ratu ubijaju civile, lijekovi “za brisanje sjećanja” mogli bi se davati kako bi izgubili osjećaj krivnje i opetovano činili zločine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 21:24