OBJAVA MUP-A

Loše vijesti za vozače u Hrvatskoj: rastu naknade za tehnički pregled vozila, evo koliko će poskupjeti

Iz Centra za vozila Hrvatske za Jutarnji odgovaraju da su poskupljenja opravdana jer se naknade nisu dizale deset godina
 Duje Klarić/Cropix

Troškovi i naknade za tehnički pregled vozila, koje plaća 1,2 milijuna vlasnika vozila u Hrvatskoj, trebali bi poskupjeti više od 15 posto, prema objavljenoj odluci MUP-a koja je trenutačno u javnoj raspravi.

Komentari zainteresirane javnosti na poskupljenje očekuju se do 1. rujna, a cjenik sada izgleda ovako: cijena tehničkog pregleda za osobne automobile trebala bi skočiti za više od tri eura, s 20,25 na 23,36. Nadalje, za mopede, motocikle i lake prikolice za gotovo dva eura, na 14,19, a za autobuse i teretne automobile za čak pet eura - s 32,55 na 37,55 eura. Međutim, uz to se poskupljenja predlažu i za eko-test i druge birokratske poslove, a time bi ukupni trošak za vlasnika osobnog automobila (benzinski motor) bio veći za 7,50 eura.

Iz Centra za vozila Hrvatske za Jutarnji odgovaraju da su poskupljenja opravdana jer se, ukratko, naknade nisu dizale deset godina, a centri imaju razne troškove nabave novih uređaja.

"Stanice su, zbog usklađenja sa zahtjevima iz europskih propisa, dužne nabaviti više različitih uređaja i opreme, kao uređaj za ispitivanje ovjesa kotača, uređaj za mjerenje opterećenja kotača. Dakle, troškovi stanica su porasli, a iznos propisanih naknada nije se mijenjao u posljednjih deset godina. Predloženim usklađenjem se osigurava stabilno funkcioniranje i daljnji razvoj sustava za tehnički pregleda vozila", stoji u njihovu odgovoru.

Tehničke pregleda obavlja 40 tvrtki u Hrvatskoj, ali većinu od 160 stanica za tehnički pregled drži CVH, privatna tvrtka. Lani su ostvarili 95 milijuna eura prihoda i sedam milijuna eura dobiti.

Osim tehničkog pregleda, u odluci se predlaže i poskupljenje eko-testa, odnosno ispitivanja ispušnih plinova za motorna vozila, za više od dva eura, na 15,71 euro, kao i za vozila s BEZ-KAT motorom za više od eura (8,12 eura). Poskupljenje se predlaže i za poslove koji prethode registraciji i produljenju važenja prometne dozvole, što bi stajalo nešto više od sedam eura.

Ovjera prometne dozvole, također, koštala bi euro više, odnosno 7,06 eura, dok bi odjava vozila, izdavanje potvrde iz evidencije, bila skuplja za 28 centi i iznosila 2,18 eura. Izdavanje registarskih i izvoznih pločica bilo bi skuplje za 35 centi (2,64), a zamjena ili izdavanje nove prometne dozvole nešto više od eura (7,92), kao i utiskivanje broja šasije vozače (15,25).

Na kraju, izdavanje pokusnih pločica i potvrde skočilo bi za 35 centi, na 2,64 eura, a obrasci i registri tehničkog pregleda za 19 centi, na 1,43 eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. rujan 2024 23:29