HOROR NA MATURALCU

‘Ma kakav norovirus?! Sin mi je rekao što su jeli, bilo im je čudno, a pola sata kasnije - bolovi i povraćanje‘

Čak 28 djece je noć provelo u dnevnoj bolnici na infuziju. Ujutro su pušteni kući, odakle su krenuli za Vodice

Opće bolnica Varaždin

 Cropix/

Čak 28 učenika OŠ Vodice, koji su bili na maturalnom putovanju u Zagorju, završilo je u utorak u dnevnoj bolnici OB-a Varaždin nakon što su se počeli žaliti na bolove u trbuhu i povraćanje. Djeca su otpuštena iz bolnice u srijedu ujutro i svi su se zajedno autobusima zaputili svojim kućama.

Ravnatelj OB-a Varaždin, Damir Poljak, za Jutarnji list je potvrdio da su obradili veći broj djece.

- U našu dnevnu bolnicu zaprimljeno je 28 djece koja su povraćala. Dobili su infuzije, a zadnje dijete je otpušteno u srijedu ujutro - rekao je Poljak i dodao da je kod jednog djeteta utvrđeno da se radi o norovirusu.

I iz Zavoda za javno zdravstvo Varaždin tvrde da je riječ o norovirusu. Naime, voditeljica epidemioloških djelatnosti Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije, Katica Čusek Adamić, izjavila je da su na pedijatrijski odjel OB-a Varaždin zaprimljena i obrađena djeca zbog probavnih smetnji.

- Odmah nakon zaprimanja prijave o događaju na lokaciju je upućen epidemiološki tim Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije sa sanitarnom inspekcijom. U tijeku je epidemiološki izvid i obrada oboljelih, zaposlenika i samog objekta. Prema kliničkoj slici i prvom mikrobiološkom nalazu dobivenom molekularnom metodom, dokazan je norovirus, tako da se u djece radi o infekciji norovirusom ​- istaknula je Čusek Adamić i zaključila da se daljnje postupanje i obrada usmjerava prema toj etiologiji.

Da su se djeca razboljela, javili su roditelji lokalnom portalu, a oni su uvjereni da su se djeca otrovala hranom.

I Jutarnji list je stupio u kontakt s roditeljem djeteta koje, srećom, nije zaraženo.

- Dijete mi je na tom maturalcu i jučer sam s njim razgovarao do 1 ujutro. Smješteni su u hotelu Trakošćan. Sin mi je rekao da su djeca koja su povraćala jela hrenovke, koje su bile čudne bijele boje, jaja i salamu. Nakon pola sata ili sat kolektivno su se počeli žaliti na bolove i krenuli povraćati - kaže otac djeteta koje je bilo prisutno (podaci poznati redakciji).

Nadalje, otac kaže da ne vjeruje u norovirus jer je nemoguće da su svi bili odlično i nitko se nije žalio ni na što, a onda, pola sata nakon jela, kreće drama.

- Više od 20 ih je počelo povraćati u isto vrijeme, a malo poslije još nekolicina njih - kaže ljutiti otac i dodaje da će se djeca testirati i kada dođu kućama kako bi provjerili navode.

Djeci je naprasno prekinut maturalac na koji su krenuli, prema riječima oca učenika koji je bio na putovanju, 30. rujna ujutro, a trebali su se vratiti sinoć kasno navečer.

- Srijedu su trebali provesti u obilasku Zagreba i imati slobodno vrijeme u jednom zagrebačkom trgovačkom centru, no krenuli su odmah prema Vodicama - kaže nam i zaključuje kako "nema šanse da je norovirus jer se sva djeca ne druže skupa, neka uopće nisu bila u kontaktu".

Zatražili smo mišljenje još jednog epidemiologa iz drugog Zavoda za javno zdravstvo da nam načelno kaže je li moguće da 28 djece istodobno dobije simptome. Govori da može pričati samo načelno, ali da nije upoznat sa slučajem.

- Činjenica je da je norovirus jako zarazan i da se može razboljeti jako puno ljudi. On se širi i aerosolom i može doći iz hrane. No, iako je jako zarazan, moram reći, iz iskustva, da je vrlo neobično da toliko učenika istodobno dobije simptome - kaže naš poznati epidemiolog.

Neobično mu je i to da se već utvrdilo da je riječ o norovirusu.

- Postoje brzi testovi, ali smatram da se trebao analizirati i objekt u kojem su djeca jela. Bilo je potrebno uzeti hranu, briseve zaposlenicima, a takvi nalazi ne mogu biti gotovi u manje od 24 sata - kaže epidemiolog. Ponavlja da je "velik broj oboljelih od norovirusa uobičajen, ali je neobično da 28 učenika ima simptome istodobno".

Upit smo poslali i Hotelu Trakošćan, ali nam do objave ovog teksta nisu odgovorili.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. listopad 2024 14:38