IVAN ŠOLIĆ

Mali Vakula objavio dramatično upozorenje: Idući tjedan će biti neizdrživo, temperature iznad 40 °C, mogao bi biti oboren rekord

Dojam je kako bi toplinski val mogao popustiti tek za idući vikend, ali riječ je o skromnom popuštanju

Ivan Šolić - Mali Vakula

 Cropix, Meteociel.fr/

Ne znamo kako vam ovo reći, ali toplinski val tek se, sportskim rječnikom rečeno, zagrijava i razgibava, a na terenu ga, u ofenzivi, očekujemo u idućem tjednu. Iako se već svi, s pravom, žale i negoduju na temperature, čini se kako najgore tek slijedi. Idući tjedan bit će neizdrživ, a meteoalarm DHMZ-a se neće gasiti danima.

Toplinski valovi nisu neka novost u svijetu meteorologije, ali ne sjećamo se kad smo posljednji put imali tako dugotrajan i iscrpljujući kao što će to biti ovaj pred nama i on će, nema sumnje, danima (opravdano) biti glavna vijest u informativnim emisijama.

Prema američkom GFS (Global Forecast System) modelu, vrhunac toplinskog vala stiže nam od utorka, kada će u Dalmaciji uz obalu temperature zraka u termometru prelaziti 35 °C, dok bi u kotlinama Zagore njena vrijednost mogla doseći i 40 °C, piše Ivan Šolić - Mali Vakula za Slobodnu Dalmaciju.

Takve temperature će nas pratiti danima i neobično je važno da se naoružate strpljenjem, budete odgovorni prema sebi i bližnjima i pratite upozorenja koja će izdavati DHMZ i ostale nadležne službe jer ona će itekako biti opravdana.

Ovdje moramo posebno istaknuti kako su temperature koje vam donosimo u našim osvrtima na vrijeme one koje se mjere u strogim uvjetima u meteorološkom zaklonu, iznad travnate površine, na dva metra iznad razine tla. Odnosno, riječ je o temperaturama u hladu.

image

Pakao u Hrvatskoj i u susjedstvu već početkom idućeg tjedna

Meteociel.fr/

Temperature bi mogle skakati iznad 40

Vrijednosti temperatura zraka u urbanim sredinama, naročito u onima koje se ne mogu pohvaliti urbanom šumom, bit će daleko veće od ovih službenih u meteorološkom zaklonu. Posebno ekstremno vruće će, prema Amerikancima u idućem tjednu biti na krajnjem istoku Hrvatske, gdje bi živa u termometru, vjerovali ili ne, nekoliko dana mogla ići iznad 40 °C!

Nažalost, vrućina Dalmatinke i Dalmatince neće u miru pustiti čak ni noću i, s obzirom na vrijednost temperatura, san bez upaljene klime uz obalu neće biti moguć, dok bi se u Zagori ipak moglo ‘ubit oko‘ uz otvorenu ponistru.

Posebnu pažnju, kad malo ‘bacimo oko‘ izvan granica Lijepe Naše, privukle su nam temperature zraka u idućem tjednu koje očekuju Srbiju. Naime, ondje bi mogao biti pravi pakao uz nevjerojatnih 44 °C, i što reći na to!?

Nema sumnje, s jugoistoka Europe, s posebnom dozom zavisti gledat će se prema, primjerice jugu Njemačke, gdje su vremenske prilike u idućim danima više mini-jesenske, nego li proljetne. Tako blizu, a tako daleko...

image

U Dalmaciji se klime neće gasiti ni po noći

Meteociel.fr/

Smiješi li nam se rekord?

Prema trenutno raspoloživom prognostičkom materijalu (četvrtak navečer), dojam je kako bi toplinski val mogao popustiti tek za idući vikend, ali riječ je o skromnom popuštanju, za pokoji stupanj, jer i dalje će nas, čini se izglednim, pratiti vrući dani i nekog ozbiljnijeg osvježenja (barem zasada) nema na vidiku pa se (s punim pravom) možemo zapitati - ‘smiješi‘ li nam se rekordan toplinski val po broju vrućih dana (>30 °C) zaredom?

Jedan poznati domaći meteorolog rekao je: ‘Da je prognoza točna, zvala bi se točnoza (a ne prognoza)‘ pa se ipak nadamo da će se to sve skupa malo ublažiti...

Za razliku od našeg zemljopisnog područja, u ostatku Europe je ovih dana vrlo ugodno vrijeme pa bi dobar dio turista, koji u ovim trenucima uživaju na našoj obali, pri povratku kući mogli doživjeti pravi temperaturni šok, piše Ivan Šolić - Mali Vakula za Slobodnu Dalmaciju.

image

Dva lica vremena u Europi

Meteociel.fr/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. rujan 2024 07:18