KONAČNA ODLUKA

Manjine uz HDZ, Kajtazi potvrdio: ‘Grbine, bolje ti je da nas ne zoveš! Sjetite se što se dogodilo 2015.‘

Svi smo suglasni da ostajemo jedinstveni - rekao nam je predstavnik romske zajednice

Veljko Kajtazi

 Screenshot FB

Dok Domovinski pokret sastavljanje parlamentarne većine uvjetuje isključivanjem predstavnika srpske nacionalne manjine, a taj se zahtjev može čuti i od Mosta, koji kaže da sa svima može osim s Možemo! i SDSS-om, na drugom opozicijskom polu, onom koji bi želio sastaviti antikorupcijski pakt protiv HDZ-a, manjinci su obznanili da ne odustaju od svoje odluke da se neće dati razbiti ni po koju cijenu.

Bez obzira na to što je još nema konačnog dogovora HDZ-a i DP-a i nije poznato kako će šef HDZ-a Andrej Plenković izaći na kraj sa zahtjevom da se iz Vlade eliminira SDSS, manjinci su javno objavili da jednodušno podržavaju još jedan mandat predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića. Ali, zasad šute o tome što misle o koalicijskoj Vladi HDZ-a i DP-a.

Veljko Kajtazi, predstavnik romske zajednice, potvrdio nam je: "Svi smo suglasni da ostajemo jedinstveni. Isključivost i ucjene da se manjine dijele na podobne i nepodobne za nas ne mogu biti predmet rasprave. Jandroković ima našu jedinstvenu podršku, i to ne samo nas osmero predstavnika manjina nego svih jedanaestero, i drugih partnera, HSLS-a Darija Hrebaka i HNS-ova Predraga Štromara. A oni su na tom sastanku rekli da podržavaju nas, da ne idu ni s kime bez nas. A o svemu ostalom ćemo se izjašnjavati korak po korak".

Njegov glavni cilj, naglasit će Kajtazi, nastavak je provedbe operativnog programa za nacionalne manjine: "Eventualni prekid tog programa bio bi katastrofa za sve nacionalne manjine, a posebno za moju romsku manjinu. Nikad u povijesti nije učinjeno toliko za romsku zajednicu kao od 2016. godine i zato moramo nastojati i dalje raditi na integraciji romske zajednice u hrvatsko društvo. Sjetite se 2015. godine kad je Vlada odbila s nama surađivati pa se brzo raspala. Ne vjerujem da bi ijedna Vlada bez nas mogla dugo potrajati. Ne vidim ni razloge zbog kojih se ne bi dalje radilo na unapređivanju prava nacionalnih manjina temeljem propisa i Ustava."

Kaže da ih nitko nije s "druge strane" zvao. "A i što bi nas zvali, bolje da nas ne zovu! Mi smo s Plenkovićevom Vladom odlično surađivali, ja sam o njemu govorio pohvalno, više od njegovog saborskog Kluba, i želja romske manjine je da se to tako i nastavi. Je l‘ bi Grbin izvukao Hrvatsku iz svih tih gabula koje su se događale proteklih godina?, tvrdi Kajtazi.

Čini se da oporba u svojim scenarijima sastavljanja potencijalnog antihadezeovskog pakta koji bi obuhvatio Rijeke pravde, Možemo!, IDS, Fokus, Matiju Posavca i Most, uopće ne računa na podršku osam predstavnika nacionalnih manjina. Nakon izborne noći nije bilo nikakve službene inicijative s njihove strane. A tako se može zaključiti i iz izjave člana Predsjedništva SDP-a Ivana Račana koji je na N1 komentirajući odnose političkih snaga rekao: "Mi manjine nismo ni zvali. Zvali smo političke stranke, oporbu iz prošlog mandata, koja je bila vrlo jasno protiv Lex AP-a i imenovanja Turudića za glavnog državnog odvjetnika. Mi smo pozvali tu oporbu na formiranje saborske većine s te dvije temeljne stvari koje treba napraviti. Manjine su bile i za ograničavanje slobode medija i Turudića, pa nismo očekivali s njima formirati većinu."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 07:50