NOVI STARI REŽIM

Markov trg ostat će zatvoren zbog obnove zgrade Hrvatskog sabora

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek rekla je da će cjelovita obnova Hrvatskog sabora trajati više od dvije i pol godine

Markov trg

 Goran Mehkek/cropix/Cropix

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je u ponedjeljak da će, zbog obnove zgrade Hrvatskog sabora, Markov trg biti i dalje zatvoren, a takvog je mišljenja i ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek koja ističe da će obnova trajati dvije i pol godine što traži poseban režim.

"Cjelokupan režim kretanja na Markovom trgu je od 2020. i terorističkog napada, i zapravo je podložan stalnim sigurnosnim procjenama. U ovom trenutku, novi moment je skori početak radova na obnovi zgrade Hrvatskog sabora i tu će biti angažirano dosta građevinske struke, opreme i mehanizacije", izjavio je Božinović novinarima na pitanje hoće li se Markov trg otvoriti javnosti budući da Hrvatski sabor odnedavno zasjeda na novoj lokaciji.

"Nemamo detalje, ali mislim da će izvođač radova razgovarati s Gradom Zagrebom oko regulacije prometa", rekao je. "Ionako uzak prostor će se, po svemu sudeći, dodatno suziti, s obzirom na, pretpostavljam, angažman teških strojeva na obnovi zgrade Hrvatskog sabora".

Na pitanje kako mu se čini Markov trg kao parkiralište, Božinović je odgovorio da je ondje parkirani broj automobila u funkciji državnih institucija te dodao da će se sigurno i taj prostor smanjiti s obzirom na angažman strojeva budući da se može očekivati veliki građevinski poduhvat.

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek najavila je da će Markov trg za desetak dana izgledati kao veliko gradilište, što je bio i dok se obnavljala crkva sv. Marka. "Sada počinje obnova Hrvatskog sabora tako da će biti potpuno drugi režim", kazala je. Dodala je da će cjelovita obnova Hrvatskog sabora trajati više od dvije i pol godine.

"Ako je to u ovom trenutku prioritet u Gradu Zagrebu, meni je to malo čudno", rekao je predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković upitan za mišljenje o otvaranju Trga sv. Marka, koji sada izgleda kao parking zbog automobila i ograda te dodao kako je mislio da ga novinari pitaju kako izgleda Grad Zagreb, promet u njemu, Mlinarska ulica i slične.

Prije sjednice Predsjedništva HDZ-a, novinari su pitali ministra Božinovića i hoće li u Saboru biti "dovoljno ruku" za odlazak hrvatskih časnika u Viesbaden, a on je odgovorio kako se nada da hoće.

"Nadam se, s obzirom na to da se radi o odluci koja je sastavni dio završne Deklaracije summita NATO-a u Washingtonu i Hrvatska se suglasila s njezinim tekstom. Radi se o angažmanu naših časnika u Viesbadenu i nema govora da bi bili raspoređeni u bilo kojem trenutku u Ukrajini, da se radi o misiji kojom se Hrvatska uključuje u rat, nema govora o tome. Očekujem da svi oni koji pročitaju Deklaraciju i prijedlog koji je uputilo Ministarstvo obrane, neće imati puno dilema", rekao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. listopad 2024 18:56