‘STIŽE VERNE‘

Mate Rimac objavio misteriozni video, hoće li ovako izgledati njegov robotaksi?

Uz novinare i druge predstavnike zainteresirane javnosti, na prezentaciji u Rimčevu kampusu u Svetoj Nedelji trebali bi biti i brojni predstavnici državne vlasti

Verne

 Screenshot Facebook/Mate Rimac

Projekt robotaksija koji razvija jedna od kompanija u ekosferi Mate Rimca u srijedu bi napokon trebao biti predstavljen javnosti uz puno više detalja nego što je to slučaj bio dosad, uključujući vjerojatno i sam automobil koji bi trebao biti okosnica flote.

U međuvremenu je Mate Rimac na svom službenom Facebook profilu objavio video na kojem se, barem se tako čini, vide obrisi dugoočekivanog robotaksija.

"Verne stiže sutra", napisao je Rimac na engleskom uz videozapis.

Uz novinare i druge predstavnike zainteresirane javnosti, na prezentaciji u Rimčevu kampusu u Svetoj Nedelji trebali bi biti i brojni predstavnici državne vlasti, uključujući premijera Andreja Plenkovića, koja je ovom projektu dodijelila gotovo 180 milijuna eura javnog novca iz zajedničke EU kase.

Mapiranje prometnica

Nadalje, među uzvanicima bi trebali biti i zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević, zatim predstavnici investitora i partnerskih kompanija uključenih u projekt te, prema nepotvrđenim informacijama, i predstavnici gradova koji su također navodno zainteresirani za Rimčeve robotaksije. Za projekt je - navodno - već potpisan sporazum s devet gradova, a u sferi interesa je njih još tridesetak diljem Europe, Ujedinjenog Kraljevstva i Bliskog istoka.

Tvrtka dosad poznata kao Project 3 Mobility u sklopu ovog izlaska pred javnost ovaj je tjedan najavila i veliki redizajn pa je promijenila ime u Verne (po slavnom francuskom piscu), ali to je samo kozmetika. Odgovore na ona bitna pitanja - što je konkretno dosad napravljeno, uz koji trošak i u kojoj su mjeri u tome sudjelovale hrvatske i kompanije Europske unije; je li rok za implementaciju u Zagrebu koji je bio pomaknut na 2026. godinu sada zacementiran ili se mogu očekivati nove odgode; gdje stojimo sa zakonodavnim okvirom i hoće li uopće za ovaj sustav biti pisani novi zakoni, što bi bilo zbilja poželjno ako će se doista raditi o automobilima koji špartaju ulicama bez vozača - dakle, odgovore na ta i brojna druga pitanja dobit ćemo u srijedu, nadajmo se.

Posljednje vijesti govorile su da je sredinom ovog ožujka na zagrebačkim cestama počela prva testna faza, koju je obavljala flota konvertiranih Toyota Yaris s ljudskim vozačima. U toj fazi cilj je bio "mapiranje prometnica", odnosno prikupljanje podataka poput širine prometnih traka, kolnika, prometnih znakova i drugih oznaka.

Kako su tada najavili iz tvrtke čiji je izvršni direktor Marko Pejković, u "nadolazećim mjesecima" trebali su provesti "brojne aktivnosti i faze testiranja buduće usluge", kroz koje bi se trebala koristiti "različita testna vozila koja neće izgledati kao finalno vozilo koje razvijamo".

"Za prikupljanje podataka koristit će se vozila opremljena naprednim senzorima i tehnologijom kompanije Mobileye, globalnog lidera u rješenjima za autonomnu vožnju", stajalo je u tadašnjem priopćenju.

Četvrta generacija

Podsjetimo da je upravo angažman te izraelske kompanije, odnosno "ključ u ruke" kupnja gotovog sistema autonomne vožnje pogonjenog umjetnom inteligencijom, bio jedna od najspornijih točaka cijelog projekta. Osim činjenice da je riječ o kompaniji izvan EU, u trenutku kada je novac iz EU bio isplaćivan tadašnjoj kompaniji Project 3 Mobility, bilo je naglašeno da je tvrtka dužna isporučiti samovozeće automobile s petom razinom autonomne vožnje, koja podrazumijeva da vozilom u potpunosti upravlja umjetna inteligencija, u svim mogućim uvjetima vožnje.

Međutim, prema tvrdnjama pojedinih medija, Mobileye za Rimčevu tvrtku razvija sustav četvrte generacije. Rokovi su više puta pomicani tijekom života ovog projekta, a prema posljednjim najavama usluga bi na zagrebačkim ulicama trebala zaživjeti do 2026. godine.

U ožujku je tvrtka objavila i da je kompletirala investicijsku rundu serije A, u kojoj je prikupila oko 100 milijuna eura od investitora među kojima su Public Investment Fund (PIF) iz Saudijske Arabije, zatim Rimčev dugogodišnji partner Kia, bugarska tvrtka SiteGround, hrvatska IT kompanija Infinum i druge.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. lipanj 2024 12:48