MEĐIMURSKI ŽUPAN

Matiji Posavcu, koji se tereti za primanje mita i zapošljavanje preko veze, odgođen početak suđenja

Obrana je predložila sudu da se od Sabora pribavi mišljenje o tome je li Posavčev saborski mandat zapreka za vođenje ovoga postupka

Matija Posavec

 Zeljko Puhovski/CROPIX

Početak suđenja međimurskom županu Matiji Posavcu, kojeg USKOK tereti za primanje 10.000 kuna mita i dva zapošljavanja preko veze, ponovno je u ponedjeljak odgođen na zagrebačkom županijskom sudu.

Naime, Posavčeva obrana predložila je sudu, a što je isti prihvatio, da se od Hrvatskog sabora pribavi mišljenje o tome je li Posavčev saborski mandat, kao i imunitet koji shodno tom mandatu ima, zapreka za vođenje ovoga postupka, premda mu je mandat trenutno u mirovanju.

"Taj mandat može se u svakom trenutku aktivirati te bi u tom slučaju gospodin Posavec imao imunitet", obrazložio je Posavčev odvjetnik Alan Kubat.

USKOK se usprotivio prijedlogu smatrajući kako se radi o hipotetskoj situaciji te ako eventualno i dođe do aktiviranja mandata, onda se od mandatno-imunitetnog povjerenstva može zatražiti ukidanje imuniteta. Međutim, sud je odlučio da se ovakva situacija ipak treba unaprijed provjeriti te će se zatražiti mišljenje od Hrvatskog sabora, a sljedeća rasprava zakazat će se kad sud zaprimi to mišljenje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. rujan 2024 10:36