IZRADA IZVJEŠĆA

Međunarodna misija stiže u Hrvatsku procjenjivati stanje slobode medija i sigurnosti novinara

Misija će se usredotočiti na procjenu napada i pravnih prijetnji protiv novinara, nove planove zakona o medijima...

Prosvjed protiv tzv. Lex AP koji zabranjuje izvještavanje o korupciji i svim sličnim nepravilnostima i malverzacijama

 Paun Paunovic/Cropix

Međunarodna misija za utvrđivanje činjenica za procjenu stanja slobode medija, odnosno organizacije okupljene pod imenom Media Freedom Rapid Response (MFRR), u Hrvatskoj će od 9. do 20. rujna procjenjivati stanje slobode medija i sigurnosti novinara, objavio je u utorak HND.

Misija, čiji je partner Hrvatsko novinarsko društvo (HND), prati procjenu napada na novinare i osobe koje provjeravaju činjenice u Hrvatskoj, kao i sve veće izazove vezane uz transparentnost vlasništva medija i pravne prijetnje novinarima.

Od siječnja MFRR je zabilježio 11 dojava za napad na dva novinara i devet subjekata povezanih s medijima, stoji u priopćenju HND-a. Većina napada je verbalno zlostavljanje, od čega su polovicu potaknuli visoki dužnosnici, te internetske prijetnje, uključujući klevete i pravne incidente.

Nedavno je MFRR izvijestilo o fizičkom napadu na novinarku, što je neuobičajeno u Hrvatskoj. Također, prema nedavnom istraživanju koje je Hrvatsko novinarsko društvo (HND) provelo među 21 medijem u Hrvatskoj, trenutno su aktivne najmanje 752 tužbe protiv medija i novinara od kojih se neke mogu kategorizirati kao SLAPP-ovi.

Misiju MFRR-a predvodit će ARTICLE 19 Europe, a suvodit će je Europska federacija novinara (EFJ), u partnerstvu s HND-om. U misiji će sudjelovati i predstavnici MFRR-a: Europskog centra za slobodu tiska i medija, Međunarodnog instituta za medije, Free Press Unlimiteda i Osservatorio Balcani Caucaso Transeuropa.

Misija će se usredotočiti na procjenu napada i pravnih prijetnji protiv novinara, nove planove zakona o medijima, provedbu instrumenata EMFA i Anti-SLAPP te transparentnost vlasništva nad medijima.

Također će se pozabaviti nedavnim izmjenama Kaznenog zakona, koje ugrožavaju sposobnost novinara da izvještavaju o pitanjima od javnog interesa te potrebom da se u potpunosti dekriminalizira kleveta kako bi se uskladili s međunarodnim standardima slobode izražavanja.

O tim temama razgovarat će se sa širokim krugom sugovornika u Hrvatskoj, od novinara, medijskih kuća, organizacija civilnog društva, odvjetnika i medijskih stručnjaka do državnih dužnosnika i regionalnih tijela.

Nalazi i zaključci poslužit će za izradu izvješća o trenutnom stanju slobode medija u Hrvatskoj, kao i o statusu aktualnih inicijativa usmjerenih na poboljšanje sigurnosti novinara. Sadržavat će skup preporuka za donositelje odluka o održavanju slobode medija u skladu s europskim i međunarodnim standardima slobode izražavanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. rujan 2024 02:23