NOVI POTEZ MINISTRA

MIJENJA SE ZAKON O PREDSTEČAJNOJ NAGODBI Linić uvodi velike novosti u borbi protiv nelikvidnosti

 Marko Todorov/CROPIX

ZAGREB - Vlada je danas izmijenila uredbu kojom se dopunjuje Zakon o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi. Novim izmjenama Banski dvori pokušavaju dodatno uvesti reda u postupke predstečajnih nagodbi, koje su glavno oružje ministra financija Slavka Linića u borbi s nelikvidnošću, te se uvodi nekoliko značajnih novina.

Povod za donošenje uredbe u Vladi objašnjavaju potrebom osiguranja kontinuiteta u provedbi predstečjanih nagodbi, kako se taj postupak ne bi obustavljao zbog izglasavanja provtnog prijedloga plana financijskog restrukrurianja posrnule tvrtke.

Prije svega, vjerovnicima u postupcima u kojima prvi puta nije došlo do prihvaćanja plana restrukturiranja tvrtke omogućuje se da ponude novi plan financijskog restrukturiranja s mogućnostima dodatnih izmjena prije novog ročišta. U biti, radi se o uvođenju četvrtog koraka u postupak predstečajne nagodbe, kako bi se, poručio je Linić, dužnicima i vjerovnicima koji su blizu dogovora omogućilo da se dogovore u zadanim rokovima.

Mijenjaju se i rokovi za dostavu izmijenjenog plana financijskog restrukturiranja, i to tako što se rok od 30 dana skraćuje na 15 dana, uz mogućnost dužniku da nakon ročišta na kojem plan spasa tvrtke nije izglasan još dva puta ponudi izmijenjeni plan.

Nadalje, dužnik će svoja izvješća o financijskom stanju i poslovanju morati nadopuniti dodavanjem svih postupaka koji se vodi protiv drugih osoba. To je, kaže Linić, neophodno kako bi svi vjerovnici imali uvid u cjelokupno financijsko stanje dužnika i obveze koje prema njemu imaju treće osobe.

'POSTUPAK SUCA KOLAKUŠIĆA JE LEGITIMAN, NO POTPUNO RAZUMIJEM LINIĆA' Josipović o Dalekovodu

Dužniku se onemogućava izbjegavanje plaćanja prioritetnih tražbina. Naime, on će i nakon otvaranja postupka predstečajne nagodbe zaprimati naloge za plaćanje vjerovnika prioritetnih tražbina.

Linić je iznio i podatke o dosadašnjim rezultatima predstečajnih nagodbi. Do kraja kolovoza Fina je zaprimila ukupno 4.932 zahtjeva za otvaranjem postupka predstečajne nagodbe. Ukupan iznos dugovanja iznosio je 47,8 milijardi kuna, au tim je tvrtkama bilo zaposleno 41.000 ljudi. Do sada je riješeno 3.837 predmeta, ali na način da je njih preko 3.000 odbačeno. Od ostalih slučajeva, njih 168 već je riješeno, a 187 se nalazi pred krajem. Radi se o tvrtkama koje zapošljavaju ukupno 12.580 radnika, a čija dugovanja dosežu 12 milijardi kuna. Prosječno trajanje postupka predstečajne nagodbe je 120 dana; toliko je, naime, potrebno od pokretanja postupka, pa do njegova konačnog zatvaranja.

„Tijekom 2012. nelikvidnost je rasla od 42 milijarde kuna na 44,7 milijardi kuna, a sada je 35,1 milijardu kuna, tako da je oko 10 milijardi kuna izbrisano kao rezultat Vladinih mjera, među kojima je i predstečajna nagodba“, istakao je Linić.

Upozorio je i da su u postupcima uočene određene zloupotrebe, koje Vlada ovim izmjenama nastoji otkloniti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 01:39