RAT U VLADAJUĆOJ STRANCI

MILANOVIĆ 'Ako Glavni odbor SDP-a ne izbaci Linića, to će značiti prijevremene izbore'

Zagreb, 040614.Iblerov trg.Sjednica predsjednistva SDP-a na kojoj ce se analizarati rezultati proteklih izbora za Europski parlament a ocekuje se da ce biti i govora o optuzbama koje je na racun predsjednika Vlade i SDP-a Zorana Milanovica iznio smijenjeni ministar financija Slavko Linic.Na fotografiji: Zoran Milanovic dolazi na na sjednicu, u zgradu je usao na straznji ulaz.Foto: Damir Krajac / CROPIX
 Damir Krajač / CROPIX

Predsjedništvo SDP-a u srijedu je odlučilo da bivšeg ministra financija Slavka Linića treba isključiti iz SDP-a. To je izrijekom zatražio premijer Zoran Milanović ustvrdivši da Linić svojim javnim istupima šteti ugledu stranke, piše Slobodna Dalmacija.

- Linić zaslužuje isključenje – ustvrdio je Milanović.

Protiv isključenja izjasnilo se četiri člana Predsjedništva: potpredsjednici Zlatko Komadina i Rajko Ostojić, šef zagrebačkog SDP-a Davor Bernardić i ministar rada Mirando Mrsić. Ostali su šutjeli, izuzev Gordana Marasa, koji je otvoreno podržao ovaj Milanovićev potez.

Ovu oduku u subotu treba potvrditi Glavni odbor.

- Ako ovo ne prođe na Glavnom odboru, to će značiti prijevremene izbore u Hrvatskoj – ustvrdio je iza zatvorenih vrata na Iblerovom trgu Milanović, svjestan da će se izjašnjavanje za ili protiv isključivanja Linića tumačiti kao davanje ili uskraćivanje potpore njemu kao predsjedniku SDP-a i Vlade.

Ovaj Milanovićev potez otvorio je pravu igru prijestolja unutar SDP-a.

Netom nakon što je izašao sa sjenice Komadina je objavio da će se kandidirati za idućeg predsjednika SDP-a.

- Na idućim izborima kandidirat ću se za predsjednika stranke. Želim jasno reći da me ne zanima izvršna vlast – objavio je novinarima Komadina, znakovito napomenuvši da je "subota novi dan".

Time je unutarstranački rat ušao u sasvim novu fazu. Antimilanovićeva opozicija jasno je dala do znanja da aktualni predsjednik stranke ima alternativu i da je njegova pozicija nakon poraza na Europskim izborima ozbiljno uzdrmana.

Sada je sva pažnja usmjerena na 103 člana Glavnog odbora, koji u subotu moraju odlučiti hoće li Linić biti isključen iz SDP-a.

Milanovićevi oponenti će, prema neslužbenim informacijama, tražiti tajno glasanje i procjenjuju da bi u njemu mogli imati natpolovičnu većinu od 52 glasa.

U slučaju da idu na izravno rušenje Milanovića, trebali bi prikupiti podršku dvije trećine članova Glavnog odbora – čak 69 glasa - kako bi donijeli odluku o izvanrednim izborima za predsjednika SDP-a.

Ako pak uspiju srušiti odluku o isključenju Linića, time će de facto poslati jasnu poruku da stranačka baza ne podržava predsjednika stranke, pie Slobodna Dalmacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 00:17