LETI U AUSTRALIJU

MILANOVIĆ 'Daleko je Ukrajina...'

Zagreb, 050314.Predsjednik Vlade Zoran Milanovic odrzao je u Banskim dvorima konferenciju za medije povodom izmjena i dopuna Drzavnog proracuna za 2014., te izmjene Zakona o doprinosima.Foto: Dragan Matic / CROPIX
 Dragan Matić / CROPIX

BRUXELLES - Hrvatski premijer Zoran Milanović komentirao je u četvrtak u Bruxellesu svoj put u Australiju i Novi Zeland, kazavši da u tom razdoblju ne očekuje neke izvanredne događaje poput summita EU-a ili NATO-a.

Na novinarsko pitanje boji li se da tijekom tog puta može doći do izvanrednih summita EU ili NATO-a zbog krize u Ukrajini, Milanović je rekao da procjene kažu da toga neće biti.

"Dobro, da li to znači da nikada ne bih smio biti odsutan 10 ili 11 dana. Možda ste u pravu, možda niste u pravu, možda je ovo moja dužnost. U ovih 10, 11 dana procjena je da se neće ništa događati, a ako se događa u Ukrajini, to je dovoljno daleko od Hrvatske, bez obzira što Ukrajina graniči s EU-om", rekao je.

Na upit ima li neki alternativni plan ako se ipak nešto nepredviđeno dogodi, Milanović je rekao: "Gledajte, tamo gdje sam ja, tamo je moj posao, ne mogu od njega niti želim pobjeći, svejedno jesam li u Zagrebu, nekom drugom gradu ili u Australiji, koja je malo dalje od Bruxellesa, ali to je nešto što je moj posao. To je putovanje na koje ne idemo da bi se vratili recimo s novcem u podstavi sakoa ili sa čekovima ili sa gomilom novaca ili sa gomilom pića, nego je to posjet jednoj važnoj državi. U obje države, Australiji i Novom Zelandu ima dosta Hrvata. Zajednice nisu ni politički iste, prema tome može biti i neugodnih situacija. To je moj posao, od takvih stvari se ne treba skrivati".

Premijer Milanović boravit će od 9. do 16. ožujka u radnom posjetu Australiji i službenom posjetu Novom Zelandu. Tom prilikom će posjetiti gradove Canberru, Sidney i Melbourne u Australiji, te Wellington i Auckland na Novom Zelandu a u ihrvatskom izaslanstvu bit će i ministar obrane Ante Kotromanović.

Milanović o rezovima pred EU: Ne želim ukloniti mogućnost hrvatskog rasta

Hrvatski premijer Zoran Milanović ponovio je u četvrtak u Bruxellesu da ne želi radikalnim rezanjem potrošnje ukloniti mogućnost rasta i da će Vlada o tome razgovarati s Komisijom.

Milanović je nakon summita čelnika zemalja članica EU-a komentirao rezultate dubinske analize Europske komisije, koja je utvrdila da Hrvatska ima pretjerane makroekomske neravnotneže i upravo doneseni rebalans proračuna, koji predviđa manje smanjenje proračunskog deficita od onoga što je tražila Komisija.

"To su dva procesa. Mi smo u Postupku prekomjernog deficita, a te neravnoteže su nama poznate i tu nije ništa novo. Imamo tešku, naslijeđenu situaciju. To što smo sada predložili i što će po svemu sudeći biti usvojeno, to u ovom trenutku možemo, jer to prije svega nije tehnička, nego politička odluka da daljnjim rezanjem potrošnje ne dovedete u pitanje gospodarske aktivnosti u zemlji", rekao je Milanović.

"Lako je nešto napisati, negdje u nekom kabinetu za računalom, ali puno teže je provesti. Jučer sam rekao i ponovit ću i danas - neću dopustiti da Hrvatska dođe u poziciju u koju je došla Grčka, tim više što se nismo toliko zaduživali kao Grčka i nismo članica eurozone. Imamo kompliciranu situaciju iz koje smo u stanju izići kroz tri godine uz očekivane projekcije skromnog rasta i postići deficit manji od tri posto, što je realno. Ali, ako u prvoj godini odsiječemo granu na kojoj sjedimo, što je bio prvotni prijedlog Komisije, a ne i stajalište Međunarodnog monetarnog fonda, onda nismo napravili dobar posao za Hrvatsku, a moj posao je Hrvatska", rekao je Milanović, dodajući da će to biti glavni argument u razgovorima s Komisijom.

"Ovo je predmet pregovora u kojima ćemo dokazati da radimo posao, da idemo prema tom cilju. Članica smo EU-a, znamo koje su nam obveze. Pitanje je hoćete li u prvoj godini radikalnim mjerama, radikalnim rezanjem potrošnje, što ima negativan utjecaj na rast, ubiti sve, a to neću dopustiti", rekao je Milanović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 23:26