ANDREJ PLENKOVIĆ

‘Milanović je na samitu o Ukrajini šutio, a sad u eter baca laži. Ovdje se radi o pet časnika koji bi išli u - Njemačku‘

Plenković je podsjetio da je stav Hrvatske vlade da je Rusija agresor, a Ukrajina žrtva te da postoji refleks o pomaganju

Andrej Plenković

 Ranko Suvar/Cropix

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i Hrvatske demokratske zajednice Andrej Plenković rekao je u utorak nakon sjednice Predsjedništva i Nacionalnog odbora HDZ-a da je na sjednici bilo riječi o brojnim aktualnostima, piše Hrvatska radiotelevizija.

- Izvijestili smo o dojmovima aktualnog prijepodneva, izvješću o Europskim vijećima, aktivnostima koje su se odnosile na naše potpredsjednike koji su bili na obilježavanju bitke za Vukovar, o aktivnostima obilježavanja Nacionalnih dana za borbu protiv nasilja nad ženama. Ja sam kolege izvijestio o govorima u Ujedinjenim narodima, o Paktu o budućnosti i općem skupu, posjetu hrvatskim zajednicama u New Yorku, Los Angelesu i Chicagu - rekao je Plenković.

Dodao je da su jednako tako govorili i o ključnim temama za hrvatsko gospodarstvo.

- Prije svega, najnovije podatke Državnog zavoda za statistiku o stopi inflacije su ustavljene na cijelih 6%, što je dobro. I najniža je u zadnje tri godine, taj trend se nastavlja. Izvijestili smo kolege o projekcijama gospodarskog rasta u ovoj godini i mi smatramo kao vlada da će BDP ove godine rasti 3,6%. Hrvatska danas ima najviše zaposlenih i najmanje nezaposlenih. To nam je posebno drago, radi više od 300.000 ljudi više danas nego što ih imamo na početku našeg prvog mandata - rekao je premijer, a prenio HRT.

‘Turistička je godina bila pozitivna‘

Naveo je i kako ih je ministar turizma izvijestio o podacima za prvu polovicu godine.

- Dakle 4 milijarde i 135 milijuna eura prihoda, što je sjajno. Smatramo da će ova godina i po dolascima i po noćenjima i po ukupnim prihodima itekako biti pozitivna za hrvatsko gospodarstvo - naglasio je Plenković.

Dodao je da su čuli izvješće potpredsjednika Vlade RH Branka Bačića vezano za obnovu.

- Nastavno naš današnji boravak u Velikoj Gorici gdje je obnovljena jedna područna škola, potpuno nova, sagrađena, plus vrtić od prije nije bio, kao i druge aktivnosti na području zagrebačkoga i petrinjskoga potresa - rekao je premijer.

Rekao je i da su čuli i pripreme za daljnje aktivnosti rada Hrvatskog sabora.

- Vlada će, kao što znate, ovoga tjedna na sjednici imati rebalans proračuna. Uputit ćemo ga u Sabor, Sabor će o tome raspravljati i u sljedećim danima usvojiti izmjene, a potom ćemo ići u fazu priprema novog proračuna za iduću godinu - rekao je Plenković.

Također je rekao da su govorili i o zadnjoj anketi po kojoj je HDZ osam godina nakon početka prvog mandata na 30,3%.

- To po meni jako dobro i reflektira jednu konzistentnu i snažnu potporu određenog dijela hrvatskih birača, smjera i politike koju vodimo - rekao je premijer.

Dodao je da su također kao predsjedništvo i nacionalni odbor utvrdili određene prijedloge promjena statuta, koje će se usvojiti na 21. općem saboru HDZ-a, koji će biti održan u Šibeniku.

- Povećat ćemo broj izravno biranih, odnosno na Općem saboru biranih članova predsjedništva, do sada ih se biralo 10, od sada će ih biti 21, s tim da će biti kriterij da baš iz svake hrvatske županije, dakle svake županijske organizacije imamo i po jednoga člana koji će biti izabran na Općem saboru. Na taj način želimo iduće četiri godine punu uključenost svih naših organizacija, tim automatski jačanje u smislu i legitimiteta i naslova, ali i za nastupanje i za aktivnosti koje su pred nama - naglasio je Plenković.

‘To je politikantski pristup‘

Istaknuo je da su čuli i izvješće o potpori sestrinskoj stranici u BiH, HDZ-u BiH, budući su tamo lokalni izbori 6. listopada, u nedjelju.

- Očekujemo dobre rezultate u onim sredinama gdje žive Hrvati - rekao je premijer.

Plenković je upitan i o odluci predsjednik Republike Hrvatske Zorana Milanovića da se ne složi sa sudjelovanjem pripadnika hrvatskih oružanih snaga u NATO-ovoj misiji sigurnosne pomoći i obuke Ukrajini (NSATU).

Premijer je rekao da se Milanović na samitu NATO-a u Washingtonu na kojem je predstavljao Hrvatsku nije izjasnio protiv pomoći Ukrajini, piše Dnevnik.hr.

- Ja nisam čuo da je tamo digao ruku i rekao da neće na to pristati. To je politikantski pristup koji ima za cilj bacanje u eter laži. On sada ponavlja da on nas štiti od ne uvlačenja u sukob, valjda su ovi svi drugi uvučeni u sukob - rekao je premijer.

Dodao je da se radilo o prijedlogu MORH-a da se pošalje pet časnika u Njemačku kako bi bili potpora u koordiniranju vojne pomoći Ukrajini.

Podsjetio je stav Hrvatske vlade da je Rusija agresor, a Ukrajina žrtva te da postoji refleks o pomaganju.

Pojasnio je i kako je ministar obrane Ivan Anušić predsjedniku poslao 13 prijedloga o suglasnosti te da je Milanović potpisao njih 12.

Upitan o zaštiti nacionalnoj sigurnosti na koju se Milanović pozvao kada je odbio dati suglasnost za slanje hrvatskih vojnika u NATO-ovu misiju, premijer je retorički upitao kako slanje pet časnika u Njemačku štiti nacionalnu sigurnost.

- Moram se rugati jer nemam više što drugo - rekao premijer.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. listopad 2024 23:43