REZOLUCIJA O JASENOVCU

Milanović nakon šokantne odluke razgovarao s predsjednikom Crne Gore, evo kakav je zaključak donesen

Milatović je istakao da su na vanjskopolitičkom planu prioritet Crne Gore dobrosusjedski odnosi i EU integracije

Zoran Milanović i Jakov Milatović

 Kabinet predsjednika Crne Gore

- Obostrana dužnost je da se sa pijetetom sjećamo svih žrtava genocida u Jasenovcu, a ne da politički trgujemo i žrtvama i zločinom - poručeno je u razgovoru predsjednika Crne Gore Jakova Milatovića s hrvatskim kolegom Zoranom Milanovićem, prenosi crnogorski dnevnik Pobjeda.

Naime, Milatović je na mreži X objavio kako je razgovarao sa Milanovićem nakon što je jučer u parlamentu usvojena Rezolucija o genocidu u sistemu logora Jasenovac, Dahau i Mauthauzenu.

- Složili smo se da je naša obostrana dužnost da se sa pijetetom sjećamo svih žrtava genocida u Jasenovcu; a ne da politički trgujemo i žrtvama i zločinom, koji niko ne poriče i čije se godišnjice već desetljećima službeno obilježavaju - naglasio je Milatović.

Milatović je istakao da su na vanjskopolitičkom planu prioritet Crne Gore dobrosusjedski odnosi i EU integracije.

- Republika Hrvatska je naš prvi EU susjed, zato posebnu pažnju moramo posvetiti očuvanju dobrih međusobnih odnosa - poručio je Milatović na mreži X.

Iz Ureda predsjednika RH su također objavili priopćenje:

- Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović razgovarao je danas telefonski s predsjednikom Crne Gore Jakovom Milatovićem, a povodom donošenja Rezolucije o Jasenovcu koju je u petak prihvatila Skupština Crne Gore. Predsjednik Milanović prenio je predsjedniku Milatoviću svoj stav kako je spomenuta rezolucija štetan dnevnopolitički akt koji nepotrebno opterećuje odnose dviju država te kako je potrebno nastaviti graditi dobrosusjedske odnose dviju država kako bi se izbjegle neželjene posljedice donošenja spomenute rezolucije. Hrvatska je do sada podržavala Crnu Goru u pristupnim pregovorima uvjerena kako ta država istinski želi osigurati svoje mjesto u Europskoj uniji. Predsjednik Milanović smatra kako europska Crna Gora mora pronaći snage voditi državnu politiku u svom interesu - stoji u priopćenju.

Podsjetimo, Skupština Crne Gore je sinoć glasovima 41 poslanika iz parlamentarne većine podržala inicijativu prosrpske struje u Crnoj Gori, dok je poslanik Ilir Čapuni iz Albanske alijanse glasao protiv.

Poslanici Albanskog foruma Artan Čobi i Nikola Camaj bojkotovali su jučerašnju sjednicu.

Većina poslanika opozicije odlučila je da napusti skupštinsku salu prilikom glasanja, smatrajući da je ovaj dokument usvojen pod diktatu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i da može ugroziti crnogorski europski put i odnose sa Hrvatskom. Upozorili su da će odgovornost za eventualne posljedice direktno snositi premijer Milojko Spajić i njegov Pokret Europa sad.

Dva poslanika PES-a Tonći Janović i Miodrag Laković, za razliku od svojih kolega, nisu glasali za Rezoluciju. Laković je ocijenio da je ovo pitanje trebalo odložiti za narednu godinu te se o njemu izjasniti nakon dijaloga s Hrvatskom nacionalnom zajednicom, Hrvatskom i Srbijom.

Nisu glasale ni nezavisne poslanice Radinka Ćinćur i Jevrosima Pejović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. srpanj 2024 14:12