ELITA NA ALKI

Milanović nije htio ni pogledati Plenkovića, upečatljiv ‘dress code‘ HDZ-a, najmanji pljesak dobio gost iz Zagreba!

Za razliku od nekih prošlih vremena, na ovogodišnjem otvaranju Alke nije bilo zvižduka i čudnih poruka alkarskog vojvode
 Duje Klaric/Cropix

Pljeskalo se jednako i predsjedniku i premijeru i predsjedniku Sabora. U tom srazu najlošije je prošao zagrebački gradonačelnik, koji je ipak dobio najslabiji pljesak okupljenih.

Ipak, i tradicionalna Alka ove je godine pokleknula pred Olimpijskim igrama te je zbog njih početak pomaknut za desetak minuta. Na svečanoj bini iza predsjednika Republike Zorana Milanovića, premijera Andreja Plenkovića, predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića, gošće kosovske predsjednice Vjose Osmani, rasporedili su se ministri i drugi, uglavnom, politički uglednici, ali ne i Dragan Primorac, predsjednički kandidat HDZ-a. Upečatljiv je, pak, dress code odabrao HDZ. Svi njegovi članovi, od premijera na niže, nose bijele košulje.

image

Miro Bulj, predsjednica Kosova Vjosa Osmani, Zoran Milanović

Nikola Vilic/Cropix

Alkarski vojvoda Mario Šušnjara sa svog nemirnog konja, pak, poručio je da Hrvatska mora slijediti, ali i kreirati moderne trendove. Prema njegovom mišljenju, hrvatsko moderno trebaju biti domovi puni djece.

Vrijeme prije početka Alke proteklo je u običajnom hrvatskom političkom folkloru. Premijer Plenković i predsjednik Milanović susreli su se ispred Alkarskih dvora. Milanović se rukovao s predsjednikom Sabora Jandrokovićem, ali ne i s premijerom, kojeg nije ni pogledao, a koji je stajao do Jandrokovića. Milanović mu je okrenuo leđa, a Plenković je dugo, dugo gledao za njim, ne baš ugodnim pogledom.

Iako su predsjednički izbori tek za pet mjeseci, oni su bili glavna tema novinarskih pitanja. "Izbori će pokazati da je Milanović prošlost, a Primorac budućnost" ustvrdio je Plenković. Komentirajući odlazak Andrije Hebranga iz HDZ-a zbog Primorčeve kandidature, Plenković je kazao "To su dva glasa, da vas medija nema, nitko ne bi znao da to postoji. HDZ je monolitno stao iza našeg kandidata Primorca, svi koji su danas u HDZ-u izabrani da donose odluke, čvrsto su ga i snažno podržali".

Upitan za Primorčeve afere, premijer je ustvrdio kako "ima puno ljubomornih ljudi, a ovi koji žele, a unutar su HDZ-a, problematizirati nešto u vezi Primorca, rade za Milanovića, to smo već vidjeli kad je bila Kolinda Grabar-Kitarović kandidatkinja. Ponovno, neki ljudi ne nauče nikad lekciju, politički nezreli, infantilni, potpuno irelevantni za HDZ-a, ali to je tako". Kazao je da će sa SDSS-om razgovarati o podršci Primorcu te kako je na Domovinskom pokretu da o tome odluči.

Ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman oštro je napao predsjednika Milanovića rekavši: "Nije ostvario nijedan susret na NATO summitu, ni s kim ne razgovara. On je kršitelj Ustava, ne priznaje ustavno-pravni poredak, sramoti nas po svijetu, stvara nam lošu reputacijsku sliku".

Predsjednički kandidat Dragan Primorac konstantno je bio korak iza premijera, a u pauzi obilazaka poručio je: "Ja ću biti čovjek budućnosti, za prošlost ne znam, govorit ću o inovacijama, pozicioniranju Hrvatske globalno… To će biti Hrvatska za koju ću se zalagati kada postanem predsjednik. Želim biti predsjednik koji će ostaviti traga po skromnosti, nikako po bahatosti". Ustvrdio je i kako Domovinski pokret definitivno ide u smjeru da mu pruži podršku na izborima.

image

Gordan Jandroković, Dragan Primorac, Andrej Plenković

Duje Klaric/Cropix

Na Alku je stigla i Marija Selak Raspudić, još jedna kandidatkinja na predsjedničkim izborima te je kazala kako je njoj svejedno tko će joj biti protukandidat na izborima. "Potpuno mi je svejedno tko će stajati s druge strane u kampanji i tko su ti kandidati velikih stranaka. Dosad nikad u hrvatskoj povijesti nismo imali pravog nestranačkog predsjednika države, i vrijeme je da se to konačno promijeni", poručila je Selak Raspudić.

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević otkrio je da će Možemo! u rujnu objaviti svog kandidata za predsjednika Republike te je odbio komentirati druge kandidate.

image

Tomislav Tomašević

Nikola Vilic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. rujan 2024 12:32