PREDSJEDNIK U POLJSKOJ

Milanović: ‘Svima sam u Krakovu danas rekao - Ukrajina u EU, to je duboko nepravedno i neozbiljno!‘

Predsjednik Republike Zoran Milanović sudjeluje na 19. sastanku šefova država Arraiolos grupe u Poljskoj

Zoran Milanović i poljski predsjednik Andrzej Duda

 Wojtek Radwanski/Afp

Predsjednik Republike Zoran Milanović sudjeluje na 19. sastanku šefova država Arraiolos grupe koji je u petak u Krakovu počeo radnom večerom u organizaciji predsjednika Republike Poljske Andrzeja Dude, domaćina ovogodišnjeg sastanka.

Večera je organizirana u rudniku soli Wieliczka, jednom od najpoznatijih kulturnih i povijesnih lokaliteta u Poljskoj.

Uz predsjednika Poljske Andrzeja Dudu i predsjednika Milanovića, na sastanku sudjeluju predsjednici Bugarske, Estonije, Grčke, Italije, Latvije, Mađarske, Njemačke, Slovačke i Slovenije.

image

Zoran Milanović i talijanski predsjednik Sergio Mattarella

Wojtek Radwanski/Afp

Dok boravi u Poljskoj, Milanović je na Facebooku objavio kako je proširenje EU na Ukrajinu i Moldaviju prije zemalja u našoj regiji, ‘duboko nepravedno‘.

‘Kada se govori o proširenju EU na Ukrajinu i Moldaviju, a tek nakon toga o zemljama u našem susjedstvu - to je duboko nepravedno prema Bosni i Hercegovini, Albaniji, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji. Rekao sam danas u Krakovu da su te zemlje realno puno izgledniji kandidati za članstvo u Europskoj uniji. Crna Gora ili Bosna i Hercegovina, posebice zbog našeg interesa i tamošnjih Hrvata, svakako su puno izgledniji kandidati za EU od Moldavije i Ukrajine. Imamo tu i članice NATO-a, Crnu Goru i Albaniju, koje se već godinama muče. To je od strane EU - neozbiljno!‘, napisao je Milanović.

Inače, Arraiolos grupa okuplja šefove država članica Europske unije bez izvršnih ovlasti koji se jednom godišnje sastaju kako bi raspravili najvažnije teme od interesa Europske unije. Glavni fokus ovogodišnjeg sastanka bit će na transatlantskim odnosima u kontekstu globalnih izazova i prijetnji.

image

Sudionici sastanka Arraiolos Group

Wojtek Radwanski/Afp
image

Zoran Milanović i poljski predsjednik Andrzej Duda

Wojtek Radwanski/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. listopad 2024 16:23