POGINULA TRI RADNIKA

Ministar Butković prvi put se obratio nakon tragedije na Lošinju: ‘Nisam htio ometati istragu...‘

Butković je dao intervju za HRT-ov Dnevnik

Oleg Butković

 Goran Mehkek/Cropix

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković stao je pred javnost prvi put nakon tragedije u Malom Lošinju gdje je u nedjelju na pomorce pala više tona teška rampa Jadrolinijinog broda Lastovo. Poginula su trojica, a jedan pomorac je teže ozlijeđen te je helikopterom prevezen u riječku bolnicu. On je stabilno i pri svijesti te nije životno ugrožen.

Butković je u HRT-ovom Dnevniku rekao da dok istrage traju, ne može komentirati njezin tijek, ali je naglasio da nitko neće biti izuzet od odgovornosti.

- Kao ministar, ono na čemu inzistiram, to je da sve nadležne institucije provedu potpuno neovisnu istragu i utvrde se sve okolnosti i nitko, naglašavam, neće biti izuzet od odgovornosti ako ona postoji. Izgubljena su tri ljudska života na nezapamćen način i naša je dužnost da utvrdimo što se dogodilo, kazao je.

Na kritike zašto se prije nije oglasio, ministar Butković kaže da je cijelo vrijeme komunicirao s institucijama te da se zbog ozbiljnosti situacije suzdržavao od javnog komentiranja okolnosti.

- Ovo je preozbiljna situacija da bi bilo tko, pogotovo ministar, na bilo koji način svojom izjavom utjecao na tijek istrage. Očevid još traje, istraga je u tijeku, provode se i izvidi kazne odgovornosti, tako da pozivam sve da se suzdrže od bilo kakvih javnih istupa i da budemo svi odgovorni u ovom trenutku, komentirao je.

- Ponavljam, inzistirat ćemo i tražit ćemo odgovore. Naravno, prvo da se provede neovisna i sveobuhvatna istraga, to se i čini, i da obitelji poginulih saznaju pravu istinu, dodao je.

‘Prerano je govoriti o nečijoj odgovornosti‘

S druge strane, sindikati pomoraca prozivaju ministra - kažu da su više puta upozoravali na to kakvo je stanje flote. Zamjeraju i Butkoviću i šefu Jadrolinije. Očekuje li ostavku predsjednika Uprave Jadrolinije?

- Ja sam prije desetak dana primio reprezentativni sindikat u ministarstvu na temelju njihovog zahtjeva i taj kontinuirani dijalog sa sindikatima traje i uvijek je trajao. Mi smo prije godinu dana potpisali kolektivni ugovor, mi smo zaista u stalnom dijalogu oko Jadrolinije i unapređenja stanja u samoj Jadroliniji kroz nadzorni odbor, sastanke koje održavamo, pojasnio je.

- O bilo čijoj odgovornosti prerano je govoriti budući da tražimo odgovore. I kad budemo imali gotovu istragu, svi odgovorni bit će sigurno i sankcionirani, naglasio je.

Nabavlja se novih pet katamarana

Ministar je primio sindikate na razgovor. Jesu li tema razgovora bile bojazni od tehničkih neispravnosti?

Butković je kazao da je "najvažnija zadaća uprave Jadrolinije modernizacija flote".

- U posljednjih nekoliko godina prosječna starost brodova Jadrolinije smanjena je za osam godina. Mi smo ove godine donijeli odluke o nabavci novih pet katamarana i ti postupci su u tijeku, tako da ne možemo preko noći kupiti i izgraditi nove brodove. Vlada je u to uključena i radimo sve da ta flota bude što bolja, što novija. Naravno, tu su nam na raspolaganju svi fondovi i brodovi na alternativne pogone, i u tom smjeru idemo, i to je jedan proces koji traje, istaknuo je.

Najavljeno je da će ministarstvo nakon istraga Jadrolinije zatražiti provjeru stanja svih trajekata. Tu je i nedavni slučaj s brodom "Oliver" koji se također pokvario.

- Ministarstvo, Lučka kapetanija i Hrvatski registar brodova, koji mora i ovakve brodove poput Lastova jedanput godišnje pregledati, to se uredno sve radi. Ovaj brod je isto imao i svjedodžbe. Tako da vi imate situaciju da se utvrdi gantogram remonta svih brodova i po njemu uprava, to je odgovornost uprave, mora provesti održavanje(...)Ali ponavljam, glavna zadaća uprave Jadrolinije i tvrtke je pomlađivanje i modernizacija flote, što se i događa. Ali svi brodovi su redovno u remontu, naglasio je.

‘Radimo sve da se nesreće na moru što manje događaju‘

Vrhunac je turističke sezone, u ljetnim mjesecima povećan je broj brodica u pomorskom prometu.

- Ljeti plovi oko 170 tisuća raznih brodica i brodova u našem moru. Ono što je činjenica da su nesreće smanjene u posljednjih desetak godina za 20%, da je Lučka kapetanija i sva struka je na terenu, prati situaciju, i policija. I tu se radi sve da se i kroz edukaciju, ali naravno i da se oni koji se ne drže određenih propisa na moru sankcioniraju, rekao je ministar Butković za HRT.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. kolovoz 2024 10:56