TUČA U SLAVONIJI

Ministar Dabro o protugradnoj obrani: ‘Znanost ne priznaje rakete, ali ako to psihološki znači ljudima...‘

‘Ministarstvo će izraditi procjenu šteta i plan i program otplate, a za primjer u Bošnjacima imamo osiguran Fond za naknadu štete‘

Ministar Josip Dabro u obilasku Bošnjaka

 Nenad Opacak/Cropix

Nakon nevremena praćenog kišom, tučom i jakim vjetrom koje je u ponedjeljak navečer zahvatilo Vukovarsko-srijemsku županiju, a ledotuča grad Županju i susjedne Bošnjake, stradalo područje u utorak je obišao potpredsjednik Vlade ministar poljoprivrede Josip Dabro i najavio pomoć države.

Ministar je na Dnevnik Nove TV govorio o stanju na terenu, procjenama štete i kako će konkretno pomoći ljudima. Obećao je da će posjetiti tvrtku Tanje Bilić koja zapošljava 40 ljudi, a čiji je plastenik u potpunosti stradao uslijed nevremena.

"Naravno da ću posjetiti uništena područja. Ministarstvo će izraditi procjenu šteta i plan i program otplate štete, a za primjer u Bošnjacima imamo osiguran Fond za naknadu štete. Pet milijuna eura je procjena štete. To je sigurno dva do tri puta veći iznos", kazao je.

Na pitanje što je sa zahtjevima da se vrati protugradna obrana, odgovara: "Ono što je i meni zagolicalo maštu je to da znanost ne priznaje rakete, ali ako ljudi to traže... Ako to psihološki znači ljudima...".

Na pitanje može li se na osnovu psihologije, rješavati problem, kaže: "Ja bih uvažio ljude", kaže.

Struka kaže da za protugradnu obranu ili bilo kakvo zasijavanje oblaka nema podataka o učinkovitosti i isplativosti, svjetska meteorološka organizacija je zemlje upozorila da ne provode bilo kakvo djelovanje na oblake bez znanstvenog dokaza, a postoji upozorenje da zasijavanja bi mogla stvarati i velika zrna tuče.

"Onda da pustimo da pada led? Druge opcije? Ja govorim o ljudima koji kažu da to djeluje, koji su radili u poljoprivredi. A ovo nije skup sport? Kada vidimo ovakve štete...", kaže.

O drugim opcijama kaže: "Mislite li da primjerice mreže mogu ovo izdržati? Naš prijedlog je protugradna obrana, pa kako god bude. Vlada će donijeti odluku i isplatiti ljudima štetu."

Na pitanje od kuda novac za protugradnu obranu, kaže iz državnog proračuna.

Rok za isplatu štete bit će 30 dana, obećaje, piše Dnevnik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. rujan 2024 15:36