NAJVIŠE DONIO PDV

Ministar financija Slavko Linić prezadovoljan: Proračun se puni kao da krize uopće nema!

Ipak oprez: Ovo je jednokratni efekt, pitanje je kako će se proračun puniti do kraja ove godine
 Luka Gerlanc / CROPIX

ZAGREB - Dosad su se kao rijeki dobitnici u krizi izdvajale banke, a sada im se pridružuje i državni proručun koji se, unatoč potonuću ekonomije u novu recesiju, odlično puni. U prva četiri mjeseca, kažu u Ministarstvu financija, ukupni su prihodi iznosili 35,5 milijardi kuna, što je 5,6 posto ili 1,9 milijardi kuna više nego u istom razdoblju lani . Prikupljeno je 36 posto plana za cijelu godinu, što je, napominju državni financijaši, ”gotovo idealno ostvarenje”.

Porezna disciplina

U istom razdoblju rashodi su bili 39,5 milijardi kuna, što znači da su smanjeni za 0,8 posto ili 326 milijuna kuna. Tako je deficit iznosio malo manje od četiri milijarde kuna, dok je u prva četiri mjeseca lani premašio šest milijardi kuna.

- Za svaku je pohvalu što je deficit smanjen za oko trećinu, kaže jedan analitičar, ali bilo bi bolje da je to postignuto smanjenjem rashoda, a ne povećanjem poreznog opterećenja.

Hrvoje Stojić, analitičar Hypo banke, smatra da su podaci ohrabrujući jer s “jedne strane govore o pojačanoj poreznoj disciplini, a s druge strane da Ministarstvo financija drži rashode pod kontrolom”. Veće smanjenje rashoda očekuju u nastavku godine, kada se ozakoni racionalizacija nekih socijalnih transfera. Ministarstvu financija trenutačno je prioritet uvesti disciplinu plaćanja, a to uključuje i naplatu oko 25 milijardi kuna poreza i doprinosa za koje postoje izgledi da se “utjeraju”.

Porast stope

Najveći doprinos boljem punjenju proračuna dali su porezni prihodi koji su dosegnuli 20,6 milijardi kuna, što je oko 1,4 milijarde kuna ili 7,1 posto više nego u istom prošlogodišnjem razdoblju. Prihodi od doprinosa porasli su zanemarivih 0,2 posto, što je očekivano s obzirom na smanjenje zaposlenosti .

Od poreznih prihoda, najviše razloga za zadovoljstvo donio je PDV s rastom od 7,5 posto. Naravno, prihodi su nešto viši u travnju, otkad se primjenjuje viša stopa PDV-a. Od poreza na dobit, pak, prikupljeno je čak 15 posto više prihoda, a to se ponajprije pripisuje odluci velikog broja poduzetnika da isplate dobit prije 1. travnja i tako izbjegnu plaćanje poreza na kapitalnu dobit. (...)

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 22:58