UKLETO MJESTO

Mještani u šoku: ‘Prvi svećenik se oženio, drugog su uhvatili s partnerom, treći je tu imao ljubavnicu, a sad ovo...‘

Don Darko (39) uhićen je zbog optužbi za navodno seksualno uznemiravanje jedne 16-godišnjakinje

Mjesto Perušić šokirano je optužbama za svećenikovo seksualno uznemiravanje maloljetnice

 Zvonko Pavić/cropix/slobodna Dalmacija/

Maleno naselje Perušić Benkovački svega par minuta od grada Benkovca u utorak ujutro bilo je tiho. Na cesti, ni psa. Na tom jedinom asfaltiranom putu koji dijeli Gornji od Donjeg Perušića rijeko prođe i auto. Ispod naselja, vinogradi i oranice s livadama, a povrh kuća ogorjeli krš.

U sredini mjesta – crkva.

Upravo su pred tom malenom crkvom Uznesenja Blažene Djevice Marije, u srijedu 11. rujna, šestorica policajaca privela don Darka Marušića, lokalnog župnika, nakon što su odradili pretres crkvenih prostorija i oduzeli su mu dva kompjutora, laptop, mobitele i USB-ove. Odveden je pred šokiranim vjernicima dok se pripremao za posljednji ispraćaj jednog župljana, piše Zadarski.hr.

Don Darko (39) uhićen je zbog optužbi za navodno seksualno uznemiravanje jedne 16-godišnjakinje.

- Ne bih htio ništa komentirati jer prije svega apsolutno ništa ne znam. Čuo jesam da su ga pokupili prije obreda, a zašto, to ne znam. Sve što sam znam je na razini "rekla kazala", zato ne želim komentirati niti ulaziti u to. Neka policija odradi svoje, nije na meni, a ni na vama da zaključujemo - kazao nam je kratko benkovački gradonačelnik Tomislav Bulić.

image

U mjestu Perušić Benkovački uhićen je župnik crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije kojeg je za seksualno uznemiravanje prijavila 16-godišnja djevojka

Zvonko Pavic/Cropix

Mještani su šokirani. Njih dvoje koje smo uspjeli sresti ispred mobilnog dućana, jer Perušić Benkovački pravu trgovinu nema, rado su pristali na razgovor s novinarima.

- Ja nemam nijedne ružne riječi za don Darka. Mlad i fin čovjek, iznimno kulturan. Baš smo voljeli njegove propovijedi jer nikad nisu bile preduge, već životne. Stvarno sam voljela ići na njegove mise, mislim da je bio jedan od najboljih koje smo do sada imali – rekla nam je Vedranka Pešut, koja iz Zagreba svake godine na jesen dođe u berbu maslina.

image

Vedranka Pešut nije ni znala ništa, šokirana je i govori kako je don Darko bio divan.

Zvonko Pavic/cropix/

S njom se slaže i jedan mještanin koji je želio ostati anoniman, kaže, ne želi da "selo priča".

- Odličan čovik. Divan! Evo, iskreno, ja sam vjernik i po mom mišljenju on je bio vrhunski župnik, najbolji do sad. I za babu Mandu i za akademskog građanina bio je pristupačan i uvik tu za pomoć. Bio sam s njim dobar, mislim, živim tu blizu pa smo se i viđali. Ali svatko od nas ima mračnu stranu i ako je to sve istina što se priča, nemam riječi. Znam da u svakom od nas ima demona - govori sjetno ovaj mještanin.

image

Crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije

Zvonko Pavic/Cropix

Pitamo ga, vjeruje li optužbama.

- Ne želim se stavljati u poziciju da virujem ili ne virujem. Nek‘ bude što bude. Svak je svoga djela gospodar – ističe, dodajući da je šokiran i da mu je jako žao jer je, ponavlja, don Darko kao osoba bio odličan.

- Gledajte, oni su samci, oni su ljudi. Teško je. Ali da se to radilo od nastanka Vatikana pa do danas, radilo se. Samo danas imamo tehnologiju pa se sve puno prije i lakše otkrije – govori.

image

Naselje Perušić Benkovački

Zvonko Pavic/cropix/
image

Crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije

Zvonko Pavic/Cropix

Dodaje kako se u ovih šest godina što je proveo u službi u Perušiću, nije puno družio s mještanima. Bio je dosta povučen i često sam u župnom dvoru.

- Ako bi ga se pozvalo, naravno da bi došao, na par minuta, pomoći ili odraditi nešto vezano uz crkvu, ali uglavnom ga se nije moglo vidjeti. Bio je vezan uz Zemunik, odakle su mu otac i mati, a imao je i svoju ekipicu motorista pa bi s njima znao ići u ‘đite‘ - pojašnjava nam i dodaje:

- Znate, nama je ovo četvrti svećenik kojeg smo promijenili – sad se već smije, kao da ni sam ne vjeruje što ih je, kao malo mjesto, zateklo.

- Prvi se skinuo iz službe jer se zaljubio i oženio, drugog su baš policajci uhvatili u činu s homoseksualnim partnerom, treći je ljubovao sa ženom u selu i evo, sad ovaj... Ima nešto ovdi očito, neka zla voda - zaključuje i dodaje da mu srećom nitko od ostatka obitelji ne živi u Perušiću.

Perušić Benkovački nema ni dućan ni ulicu, ali ima župnu crkvu i čak četiri bivša svećenika.

Malo mjesto za velike tajne, piše Zadarski.hr.

image

Naselje Perušić Benkovački

Zvonko Pavic/cropix/

Zadarska nadbiskupija ga razriješila dužnosti

U utorak oko podne stigla je i reakcija Zadarske nadbiskupija na slučaj u Perušiću Benkovačkom.

"Nadležna policijska uprava obavijestila je Zadarsku nadbiskupiju da provodi izvide nad don Darkom Marušićem.

Zbog delikatnosti situacije, spomenuti svećenik razriješen je svih službi u Nadbiskupiji.

Da bi se osigurala daljnja pastoralna služba za vjernike u župi Perušić, Nadbiskupija je poslala trenutno slobodnog svećenika da nedjeljom služi svetu misu, dok se ne pronađe trajnije rješenje- stoji u reakciji iz Nadbiskupije uz dodatak kako "podupiru sve istražne radnje nadležnih institucija".

- Svjesni da je i sâma osnovana sumnja u počinjenje kaznenog djela na štetu maloljetnika od strane svećenika uvijek težak udarac mogućim žrtvama, zajednici vjernika i cjelokupnoj Crkvi, ovim putem izražavamo svoje suosjećanje i žaljenje.

Potičemo sve osobe koje su ikada pretrpjele bilo kakav oblik zlostavljanja da se jave nadležnim vlastima - poručuju iz Zadarske nadbiskupije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. rujan 2024 08:40