VAŽNO JE ZNATI

Mladića u Zagrebu spasio detektor trovanja plinom, policija objavila savjete kako izbjeći ‘tihog ubojicu‘

Detektor se uključio u trenutku dok je muškarac puštao toplu vodu

Savjeti policije

Zagrebačka policija objavila je savjete i preporuke građanima za izbjegavanje trovanja plinom kojeg se još naziva i tihim ubojicom, nakon što je došlo do trovanja 34-godišnjaka kojeg je spasio detektor ugljičnog monoksida.

Detektor se uključio u trenutku dok je muškarac puštao toplu vodu, a u kuhinji su bila uključena dva plinska kuhala, napa, te bojler u kupaoni.

Osjetio je malaksalost i vrtoglavicu te izašao iz stana i potražio liječničku pomoć u Kliničkoj bolnici Merkur nakon koje je pušten na kućnu njegu, izvijestila je policija u nedjelju. Incident se dogodio 13. srpnja oko 18 sati.

Obavljenim očevidom potvrđena je koncentracija ugljičnog monoksida od 8000 PPM, zatvoren je ventil te će se očevid nastaviti u suradnji s Centrom za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja „Ivan Vučetić".

image

Savjeti policije

Uz malaksalost i vrtoglavicu simptomi trovanja ugljičnim monoksidom su glavobolja, mučnina, povraćanje, gubitak daha i svijesti.

Policija je pozvala građane da redovito prozračuju prostorije u kojima koriste plinska trošila ili peći za grijanje, poput kuhinja, kupaonica, kotlovnica ili garaža.

Važno je redovito servisirati kućanske aparate koji rade na plin, te nabaviti detektor ugljičnog monoksida za čije postavljanje na primjereno mjesto treba angažirati stručnu osobu.

Savjet je također ne zaključavati kupaonicu s plinskim bojlerom tijekom tuširanja radi mogućnosti pružanja pomoći u slučaju trovanja.

Obavezno je, naglašava policija jednom godišnje angažirati ovlaštenog dimnjačara da pregleda dimnjak dok instalaciju bojlera, peći, štednjaka i ostalih trošila treba prepustiti isključivo ovlaštenim stručnjacima.

Policija poziva građane da zamjene stara atmosferska plinska trošila za nova, kondenzacijska, koja su sigurnija za uporabu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. rujan 2024 16:28