NIJE DOBIO IZVJEŠĆE

Mlinarić Ćipe (DP) o Jadroliniji i Sopti: ‘Onaj tko je kriv, ako je došao po političkoj liniji, mora biti smijenjen‘

Pročitao sam u medijima i neću ga komentirati, poručio je

Stipo Mlinarić Ćipe

 Damjan Tadic/Cropix

Predsjednik Odbora za pomorstvo Stipo Mlinarić Ćipe (DP) kazao je u srijedu da još nije dobio izvješće o nesreći na trajektu Lastovo u kojem se predsjednika Uprave Jadrolinije Davidu Soptu navodi kao odgovornog za pad rampe te je najavio sazivanje tematske sjednice kad završe sve istrage.

"Ja kao predsjednik Odbora za pomorstvo, promet i infrastrukturu izvješće još nisam dobio, pročitao sam u medijima i neću ga komentirati kad ne znam li ono točno i pravo. No, kada dobijemo službeno izvješće, kad se provedu sve istrage, onda ćemo i na koalicijskom sastanku i ja kao predsjednik Odbora, tražiti odgovornost ljudi koji su krivi za smrt tri mornara i sazvati tematsku sjednicu Odbora", rekao je Stipo Mlinarić Ćipe govoreći o izvješću objavljenom u medijima o rezultatima istrage pada rampe na trajektu Lastovo ovog ljeta.

U njemu se kao glavni odgovorni navodi predsjednik Uprave Jadrolinije David Sopta. Tri su obitelji zavijene u crno i ova tragična priča mora dobiti i sudski, ali i politički epilog, dodao je Mlinarić.

"Onaj tko je kriv, ako je došao po politici, mora biti smijenjen s tog mjesta o kome se god radilo", naglasio je.

SDP-ova Ivana Marković kazala je da izvješće objavljeno u medijima pokazuje i dokazuje upravo ono što su predstavnici sindikata pisali predsjedniku Uprave Jadrolinija i mjesecima ga upozoravali.

"Najgore što se nama kao državi događa je da se, nažalost, ovakva tragedija morala dogoditi da bi se stvari pokrenule. Vidimo da se predsjednik Skupštine, odnosno ministar (Oleg Butković), pokušava ograditi i stvar gurnuti prema predsjedniku Uprave. Ja ne bih voljela da stane samo na jednoj ostavci, da se operu ruke i kaže "idemo dalje", još je tu puno pitanja za odgovoriti", ustvrdila je.

Također je izrazila zabrinutost jer se u ovoj situaciji smanjuju proračunske stavke "sigurnost plovidbe" u rebalansu državnog proračuna i to za 2,8 milijuna eura.

Nevjerojatna je lakoća otresanja prašine sa sebe u pogledu odgovornosti cijele Uprave i Nadzornog odbora Jadrolinije s obzirom na veliku tragediju koja se dogodila, rekao je Mostov Marin Miletić.

"Cijelu tu ekipu trebalo bi najuriti. Da je imalo pravde, oni bi još jučer bili bivši. Navodno su neki članovi u rodbinskim vezama s ministrom Olegom Butkovićem i treba istražiti ima li odvijanje ove situacije veze s tim", dodao je.

Predsjednica Kluba Možemo! Sandra Benčić najavljuje da će, ako i službeno izvješće bude kao i ovo izašlo u medijima, momentalno tražiti ostavku Sopte, ali na odgovornost konstantno pozivati i premijera Andreja Plenkovića, koji ga je branio.

"Nevjerojatno je koliko Plenković ima praksu da brani svoje dečke, a onda kada dođe do utvrđenja njihove odgovornosti se ponaša kao da ih nikada nije vidio. Vjerojatno će tako biti i u ovom slučaju, ali smatram da nije bilo odgovorno od premijera da na bilo koji način u tom trenutku brani predsjednika Uprave kada nije ni znao što se dogodilo i nije imao podatke. Mi ćemo se potruditi zbog poginulih i članova njihovih obitelji, ali i zbog općeg stanja Jadrolinije, da zapamti da se neće u ovom slučaju samo tako izvući i pozivat ćemo ga kontinuirano na odgovornost baš zato jer se sam stavio u tu poziciju", rekla je.

Razmislit će s drugim opozicijskim kolegama i o pokretanju procedura smjene ministra Butkovića.

"Kada Butković nije otišao na mjesto tragedije i nije preuzeo odgovornost, za mene on od tada nije osoba koja treba vršiti jednu od najviših dužnosti u vlasti", komentirala je.

HDZ-ov Nikola Mažar samo je kratko istaknuo da još nisu dobili izvješće, ali da očekuju kako će uskoro biti predstavljeno i javnosti i zastupnicima, nakon čega će donositi stav i odluke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. listopad 2024 16:17