ISTIČE MANDAT

Most i HDZ moraju u 20 dana izabrati članove Uprave Ine

 EPH

Do kraja ovog mjeseca Vlada mora donijeti odluku hoće li predložiti sadašnje hrvatske članove Uprave Ine ili će imenovati nove osobe.

Naime, 30. ožujka će se održati sjednica Nadzornog odbora Ine na kojoj će se imenovati članovi Uprave kojima istječe mandat. Prije godinu dana, uz predsjednika Uprave Zoltána Áldotta za predsjednika Uprave, te Gábora Horvátha i Pétera Rataticsa za mađarske članove, za hrvatske članove Uprave izabrani su Niko Dalić, Ivan Krešić i Davor Mayer.

Mađari preglasali

Nadzorni odbor ih je izabrao samo na godinu dana iako je Vlada kao drugi veliki dioničar ranije donijela odluku da se hrvatska trojka izabere na četiri godine. No, pet mađarskih članova Nadzornog odbora preglasalo je hrvatske članove, što je izazvalo bijes tadašnje Vlade. Naime, takva odluka je suprotna međudioničarskom ugovoru u kojem stoji da jedna strana prihvaća odluke drugog dioničara te je suprotno međusobnom dogovoru da po tom pitanju nema preglasavanja. Takav potez mađarske strane tada se tumačio njihovom željom da se nakon izbora u Hrvatskoj omogući promjena hrvatskih članova Uprave koji im nisu po volji.

Kako neslužbeno doznajemo, pravilo je da se nekoliko tjedana prije sjednice Nadzornog odbora veliki dioničari međusobno obavijeste koga će predložiti u Upravu. Međutim, to se još nije dogodilo. Vlada, dakle, ima najviše 20 dana da odluči tko će zastupati državu u Upravi Ine. HDZ i Most stoga moraju poprilično požuriti kad je u pitanju usuglašavanje još uvijek otvorenih pitanja između dvije stranke. Posebice nakon inzistiranja Mosta da oni preuzmu najveće energetske tvrtke, a među njima i Inu, što je navodno šokiralo hadezeovce.

Ako, pak, Vlada ne donese novu odluku, Nadzorni odbor može glasati o Vladinoj odluci koja je na snazi i sadašnjim hrvatskim članovima Uprave izglasati četverogodišnji mandat. Teško je za vjerovati da će HDZ i Most propustiti postići dogovor te ispustiti priliku za postavljanje kadra po svojoj volji.

NO do prosinca

Osim o članovima Uprave, unutar Vlade se moraju usuglasiti i o hrvatskim članovima Nadzornog odbora čiji mandat istječe u prosincu. HDZ je dok je bio u oporbi žestoko kritizirao rad hrvatskih članova Nadzornog odbora i nije realno očekivati da će Vlada i dalje stajati iza njih. S obzirom na pretenzije HDZ-a i Mosta da kontroliraju Inu, teško je vjerovati da će dogovor brzo postići. Predsjednik Nadzornog odbora Ine je Siniša Petrović, a s hrvatske strane su Željko Perić, Mladen Proštenik i Maja Rilović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 09:41