SLUČAJ IMOTSKI

MUP odgovorio Peternelu: ‘To što imate državnog tajnika ne znači da ćete naređivati policiji!‘

‘U demokratskom društvu policija mora djelovati neovisno i nepristrano, isključivo prema zakonima i pravilima struke, a ne prema političkim nalozima‘

Igor Peternel, zastupnik Domovinskog pokreta

 Damjan Tadic/Cropix

- Naglašavamo kako je zakon osnova postupanja svakog policijskog službenika. Policijski službenik nema pravo prosuđivati neko djelo kao moralno ili nemoralno, ispravno ili neispravno, već mora utvrditi je li počinjena kakva protupravna radnja tj. je li se netko ogriješio o zakon ili je djelovao unutar zakona - kazali su u MUP-u reagirajući na objavu predsjednika Kluba zastupnika Domovinskog pokreta (DP) Igora Peternela koji je pozvao policiju da ne reagira na isticanje ustaških simbola i pritom se pozvao na činjenicu da sudjeluju u vlasti, te da DP ima državnog tajnika u MUP-u.

Premda je glavna "meta" Peternelovog priopćenja predsjednik Republike Zoran Milanović koji je osudio pjevanje ustaške pjesme "Evo zore, evo dana" 6.08. u Imotskom, te isticanje znakova HOS-a koji sadrže ustaški pozdrav, predsjednik Kluba zastupnika DP-a posebno se "zaštitnički" postavio prema pjevaču Marku Perkoviću Thompsonu i pritom bez ustezanja javno kazao kako DP sada participira u vlasti, kako imaju svog čovjeka u MUP-u i po njima policija ne treba reagirati niti ikoga prijavljivati za veličanje ustaštva.

image

Davor Božinović, ministar unutrašnjih poslova

Tomislav Kristo/Cropix

- DP u MUP-u ima državnog tajnika, pa kao Klub zastupnika čiju politiku naš dužnosnik treba provoditi od njega tražimo i očekujemo da se politički založi protiv eventualnih sankcioniranja bilo koga od posjetitelja koncerta naših uvaženih glazbenika u Imotskom - napisao je Peternel.

Iz Ureda za odnose s javnošću MUP-a na to odgovaraju kako je "policijska profesija posvećena najvišim standardima etičkog i profesionalnog ponašanja, a policijski službenik postupa savjesno i profesionalno te izbjegava svaku mogućnost sukoba interesa i diskriminacije".

- U demokratskom društvu, policija mora djelovati neovisno i nepristrano, isključivo prema zakonima i pravilima struke, a ne prema političkim nalozima, bez obzira odakle dolaze - zaključuje se u odgovoru MUP-a, odnosno ljepšim riječima Peternelu i DP-u poručuje da se politika kaznenog progona ipak neće kreirati u njihovoj stranci, nego će policija postupati na temelju zakona.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. kolovoz 2024 17:45